Bijna 300.000 bezoekers voor de Berendonck in 2021

Drukte op de Berendonck op deze archieffoto
Foto: Leisurelands

Recreatiegebied Berendonck in Wijchen blijft in het Rijk van Nijmegen het populairste recreatiegebied. Het trok vorig jaar 282.000 bezoekers. Ook Groene Heuvels, Mookerplas en Wylerbergmeer blijven erg populair.

In 2021 bezochten ruim 3,6 miljoen bezoekers de recreatiegebieden van Leisurelands. Iets minder dan in 2020, toen de teller op 4 miljoen bezoekers uitkwam. De daling in bezoekersaantallen is het gevolg van een zomer met aanzienlijk minder zonnige dagen dan in 2020.

Rijk van Nijmegen

Berendonck, Groene Heuvels, Mookerplas en Wylerbergmeer blijven erg populair met een bezoekersaantal van ruim 600.000. Met de opening van het nieuwe openluchttheater en andere nieuwe ontwikkelingen op Groene Heuvels in Ewijk steeg hier het aantal bijna met 20.000. Net als andere jaren trok het Veluwse recreatiegebied Bussloo in 2021 de meeste bezoekers, namelijk bijna 900.000.

Schaatsen

2021 begon, in tegenstelling tot dit jaar, met schaatspret. Voor het eerst in jaren was het weer mogelijk om op de meren te schaatsen. Onder andere het Wylerbergmeer in Ubbergen was dichtgevroren en trok grote aantallen schaatsers.

De zomer van 2021 is volgens Leisurelands kort samen te vatten: aardig weer, even geen coronasluitingen en gelukkig veel ruimte voor bezoekers. Het was wat natter dan normaal en het aantal echt drukke dagen bleef beperkt.

Tropische dag

17 juni ging de boeken in als meest tropische dag ooit, terwijl het uiteindelijk maar 17 dagen echt zomers werd. Hiervan vielen 12 dagen in de eerste helft van juni. “2021 heeft laten zien dat ook wanneer de temperaturen niet boven de 30 graden uitkomen onze recreatiegebieden populair zijn. Met extra inzet op sport, wandelen en spelen zijn onze gebieden op elke dag van het jaar aantrekkelijk”, aldus directeur Kees Rutten van Leisurelands.

Foto: Leisurelands

Uitdagend

Net als in 2020 was 2021 voor veel van ondernemingen in de diverse gebieden – zoals jachthavens, wellnessresorts, campings en restaurants – een uitdagend jaar volgens Leisurelands. Toch kon er al meer dan in 2020 en veel ondernemers hebben nieuwe kansen gepakt. Zo boden verschillende ondernemers suppen (surfen op een surfboard met een paddle) aan als watersport en was een koffie to-go tijdens het wandelen weer populair.

Evenementen

Na een lange periode van veel onzekerheid waren er op 25 september weer evenementen mogelijk.  Op diezelfde dag stonden Gelderpop op Zeumeren en Happy Feelings op ’t Hilgelo (Winterswijk) gepland. Leisurelands rekent er op in 2022 weer een evenementenseizoen als vanouds tegemoet te gaan.

“We zijn blij dat we eraan hebben kunnen bijdragen dat mensen plezier hebben gehad en de deur uit zijn gegaan in 2021. Recreëren is en blijft een levensbehoefte voor veel mensen”, aldus directeur Kees Rutten.

Strandbezoekers 2019-2021

Strandbezoekers zijn badgasten, maar ook actieve recreanten zoals wandelaars, vissers, duikers et cetera, en bezoekers van evenementen. Gasten van ondernemers die gevestigd zijn op de recreatiegebieden zoals jachthavens, campings, golfbanen, wellnessresorts, outdoorbedrijven en restaurants zijn hierin niet meegerekend.

Bron: Leisurelands

Reacties

Cookieinstellingen