Geen reden tot sippen op deze Blue Monday

Foto: Nieuws.nl

Het is vandaag Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Dat dat vandaag is, is overigens opmerkelijk want volgens de ‘wetenschappelijk formule’ van de Britse psycholoog Arnall gaat het om de maandag van de laatste volle week van deze maand en dat is maandag 24 januari.

De bedenker van de ‘blauwe maandag’ is Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat het uitvoeren van goede voornemens mislukt is en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

Formule

De formule van Arnall zou zijn:

Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoelang geleden de kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen. Er wordt niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn.

Pr-stunt

Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen. Volgens de Britse krant The Guardian is Blue Monday bedacht door een pr-bureau in opdracht van Sky Travel.

Hindoes

Blue Monday lijkt vooral een West-Europees en Noord-Amerikaans verschijnsel te zijn. In India vieren hindoes rond deze tijd hun winterzonnewende, de overgang naar langere dagen. Zij bekijken deze donkere periode halverwege januari van de zonnige kant: vanaf nu vindt de zonsopgang elke dag weer vroeger in de ochtend plaats.

Winkels

En is het vandaag echt een deprimerende dag? Juist op deze deprimaandag laat de zon zich regionaal regelmatig zien. Het ziet er dus een stuk vrolijker uit dan de afgelopen tijd. En met de openstelling van de winkels en het gedeeltelijk opheffen van de lockdown, ziet het er sowieso allemaal vrolijker uit.

Een fijne maandag!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen