Wijchen verlengt proef met straatcoaches

Foto: Gemeente Wijchen

De straatcoaches in Wijchen blijven voorlopig actief. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de proef met de straatcoaches te verlengen tot 1 juli. De 2 straatcoaches helpen politie, boa’s, wijkteams en jongerenwerk bij de aanpak van overlast op straat.

De straatcoaches, die ook in Druten ingezet worden, richten zich vooral op de groep jongeren die in de regel wat moeilijker te bereiken is.  In de afgelopen weken veroorzaakten jongeren overlast in de Kasteeltuin en volgens burgemeester Marijke van Beek werd dit mede door de inzet van de straatcoaches snel de kop ingedrukt.

Ontsporingen

De straatcoaches gingen een jaar geleden van start in beide gemeenten; eerst als pilot voor een half jaar. Die werd in juli 2021 verlengd met nog een jaar, maar de gemeenteraad wilde liever dat dat weer een half jaar was, tot 1 februari van dit jaar. Omdat de evaluatie van de pilot nog niet klaar is, hebben B en W besloten de proef weer te verlengen met een half jaar, tot juli.

Burgemeester Marijke van Beek. Foto: Gemeente Wijchen

Het is volgens Van Beek niet het juiste moment om de proef met de straatcoaches nu te stoppen. “We willen ontsporingen zoals in de Kasteeltuin in de toekomst voorkomen. De inzet van de straatcoaches helpt hierbij. Door de vertrouwensband die ze met de jongeren hebben, weten ze wat er leeft. Ze gaan met de jongeren in gesprek en weten zo in een vroeg stadium verdere ontsporing in de kiem te smoren.”

In april wordt de proef met de straatcoaches geëvalueerd, iets later dan oorspronkelijk de bedoeling was. De uitkomsten zullen worden aangeboden aan de nieuwe gemeenteraad, die vervolgens een besluit neemt.

Straatoverlast

Yahya Hlimi, die oorspronkelijk werkzaam was als teamleider beveiliging in de verslavingszorg, zette in 2007 het straatcoachconcept in Venray op. Hij zag de problematiek op straten, in buurten die, naar zijn mening, werden veroorzaakt door onbegrip, (cultuur)verschillen, verveling, maar ook een gebrek aan kansen en toekomstperspectief voor deze groepen.

De aanpak om straatoverlast te verminderen of weg te nemen is gebaseerd op de juiste wijze van communiceren, een no-nonsensehouding en het geven maar ook eisen van respect op de wijze die op de straat gebruikelijk is. Op die wijze wordt de band met jongeren opgebouwd. Na de start in 2007 volgden andere gemeenten die straatcoaches van Secutor Security inzetten, onder andere Wijchen en Druten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen