Provincie houdt proef met erfpacht in Wijchen-West

Wethouder Gerrits in de reportage van EenVandaag
Wethouder Gerrits in de reportage van EenVandaag
Foto: still uit EenVandaag

De provincie Gelderland gaat in Wijchen-West een proef houden met KoopSmarter. Dit is een sociaal erfpachtmodel dat Stichting OpMaat en bouwadviesbureau Brink hebben ontwikkeld voor gemeenten.

Door de gestegen grondprijzen en kosten kunnen ontwikkelaars nu geen betaalbare woningen bouwen en liggen die projecten stil. Dankzij het Woonfonds en KoopSmarter kunnen woningen betaalbaar worden gerealiseerd, de bouwer kan bouwen en de woningen blijven betaalbaar voor volgende kopers.

Garantstelling

Met KoopSmarter koopt de koper het huis en financiert dit met een hypotheek. De stichting KoopSmarter koopt de grond met garantstelling van de gemeente. Voor de grond betaalt de koper een maandelijkse vergoeding aan stichting KoopSmarter. Deze maandelijkse vergoeding is vergelijkbaar aan de hypotheekrente.

Marktwaarde

De provincie gaat het model inzetten voor het Gelders Woonfonds om zo meer betaalbare nieuwbouw koopwoningen aan te bieden en betaalbaar te houden. “Op die manier kunnen koopwoningen worden verkocht voor een prijs die lager is dan de werkelijke marktwaarde”, aldus Gelders gedeputeerde Peter Kerris. “Een huis dat bijvoorbeeld getaxeerd wordt op 400.000 euro kan dan gekocht worden voor 280.000 euro.”

Wethouder Gerrits

In een uitzending van EenVandaag legt Kerris uit waarom de provincie voor dit systeem kiest. De provincie wil met een proef beginnen in 2 gemeenten, waaronder in Wijchen. In deze reportage komt ook  Geert Gerrits, wethouder wonen van de gemeente Wijchen, aan het woord, evenals woningzoekende Shannon Kik.

 

Dossier: Wijchen-West
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen