IJsvogelwand op Berendonck geplaatst

Kees Rutten, directeur van Leisurelands, voor de ijsvogelwand op Berendonck
Kees Rutten, directeur van Leisurelands, voor de ijsvogelwand op Berendonck
Foto: Leisurelands

Op recreatiegebied Berendonck is woensdag een ijsvogelwand geopend door de initiatiefnemers IVN Rijk van Nijmegen, Natuur Wijchen en Leisurelands. De ijsvogelwand aan de zuidkant van het gebied zorgt voor een veilige en rustige broedplaats voor het vogeltje.

De ijsvogel is al jaren een vaste bezoeker van Berendonck. Tot nu toe was er een gebrek aan geschikte broedplaatsen. Een ijsvogel heeft voor een goed leefgebied voldoende voedsel, een rustige omgeving en een geschikte broedplaats nodig. Op het recreatiegebied in Wijchen is voedsel en rust voldoende aanwezig, maar er waren niet veel geschikte broedplaatsen.

IJsvogelwand

IJsvogel. Foto: Pixabay

De eigenaar van het gebied, Leisurelands, heeft daarom samen met IVN Rijk Nijmegen en Natuur Wijchen een ijsvogelwand op het zuidelijke gedeelte van het recreatiegebied geplaatst. De ijsvogelwand bestaat uit een wand langs het water met gaten aan de voorkant. Achter de wand ligt zand, door de gaten graven ijsvogels een gang om een nest te maken. De nesten van ijsvogels bestaan uit tunnels van soms wel 50 centimeter waarin ze hun eieren leggen. Bezoekers kunnen op een afstandje van de wand de vogels bekijken en meer te weten komen door het informatiebord.

Ecologische inrichting

IVN Rijk van Nijmegen en Natuur Wijchen zijn blij met de ecologische inrichting. “Het vraagt van alle partijen best wat inspanning, maar natuur en biodiversiteit zijn daar erg mee gebaat. En natuurlijk, in een dergelijk multifunctioneel gebied zijn de mogelijkheden niet onbegrensd. Met de plaatsing van de ijsvogelwand maken we samen een verschil. Voor Leisurelands is dit een mooie aanpak om ook in de andere gebieden toe te passen”, aldus een woordvoerder.

Biodiversiteit

Leisurelands heeft, nadat in het verleden de partijen bij de rechter tegenover elkaar stonden, de samenwerking met natuurorganisaties opgezocht om bij te dragen aan versterking van de beleefbare biodiversiteit op Berendonck. Met deze partijen wordt een plan ontwikkeld om te werken aan de biodiversiteitsambities en te zoeken naar wat op dit terrein mogelijk is.

Kees Rutten, directeur van Leisurelands “We vinden het ontzettend mooi dat we met lokale partijen concrete stappen hebben kunnen zetten in het realiseren van beleefbare biodiversiteit.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen