Andere invulling opvangplekken vluchtelingen  

Foto: Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Ruim 1230 vluchtelingen worden op dit moment opgevangen in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ). De drie locaties voor crisisnoodopvang en 18 locaties voor langdurige noodopvang, waaronder Wijchen, bieden in totaal ruimte voor ruim 2140 vluchtelingen.

De komende weken komen hier nog bijna 1500 opvangplekken op 25 locaties bij waardoor binnenkort 3640 vluchtelingen in Gelderland-Zuid opgevangen kunnen worden. De crisisnoodopvanglocaties in Aalst, Beuningen en Nijmegen (goed voor 950 plekken) worden de komende weken afgebouwd. De voornaamste reden hiervoor is dat er relatief weinig gebruik wordt gemaakt omdat er steeds meer noodopvanglocaties opengaan.

‘Hub’

Om vluchtelingen eerste opvang te kunnen bieden, zal in Veiligheidsregio Gelderland-Zuid een ‘hub’ gecreëerd worden: een centrale eerste opvanglocatie voor crisisopvang waar vanuit vluchtelingen naar een noodopvanglocatie zullen doorstromen waar ze een langere periode kunnen verblijven. Mocht de stroom vluchtelingen ineens groter worden, dan staan er verschillende locaties paraat die binnen een aantal dagen ingericht kunnen worden als crisisnoodopvang.

Alle gemeenten leveren inmiddels op de een of andere manier een bijdrage aan de opvang

Menskracht

Hubert Bruls, voorzitter van de VRGZ: “Nu deze vluchtelingencrisis al bijna 3 maanden duurt, zien we dat alle gemeenten inmiddels op de een of andere manier een bijdrage leveren aan de opvang van Oekraïners. Ofwel in de vorm van opvangplekken, ofwel in de vorm van menskracht ter ondersteuning hiervan. Dit is ook bittere noodzaak. We blijven kijken hoe we bij kunnen dragen aan de opvang en ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen, ook als de aantallen vluchtelingen de komende weken op blijven lopen.”

Het voormalige gemeentekantoor in Wijchen dient als noodopvang voor maximaal 150 Oekraïense vluchtelingen.

Wijchen

Het aantal opvangplekken voor langdurigere opvang voor Oekraïense vluchtelingen is uitgebreid met locaties in Beesd, Buurmalsen, Tiel, Geldermalsen en Wijchen. In deze gemeente is het voormalige gemeentekantoor aan de Kasteellaan/Europaplein omgebouwd om opvang te bieden aan maximaal 150 vluchtelingen. Naast de genoemde gemeenten is noodopvang beschikbaar in Groesbeek, Leuth, Nijmegen, Overasselt, Tiel, Kerkdriel, Meteren, Herwijnen en Kesteren. In totaal zijn dit 18 locaties; dit aantal neemt binnenkort toe met nogeens 25 locaties.

 

Reacties

Cookieinstellingen