In Wijchen prijs woning ruim 6 procent boven vraagprijs

Foto: Pixabay

Overbieden in de jacht op een koopwoning is vorig jaar gemeengoed geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werd in 2021 bijna driekwart van de koophuizen verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. In de gemeente Wijchen was de verkoopprijs gemiddeld 6,3 procent hoger.

Bij 73 procent van alle aankopen van een woning was de prijs hoger dan de laatst bekende vraagprijs, berekende het statistiekbureau in een onderzoek dat samen met het Kadaster werd uitgevoerd. Dat is een duidelijk teken van de krapte op de woningmarkt. Een jaar eerder werd bij ongeveer de helft van alle huizen overboden.

Vraagprijs

Het CBS merkt op dat vóór 2021 bieden boven de vraagprijs vooral voorkwam in Amsterdam en omstreken en andere grote steden. Vorig jaar ontkwam echter bijna geen enkele gemeente aan het fenomeen, zoals Wijchen. In 17 gemeenten werden woningen voor gemiddeld 10 procent meer dan de vraagprijs verkocht. Dat kwam in voorgaande jaren nog nergens voor.

Te koop staan

Huizen staan ook steeds korter te koop voordat een nieuwe eigenaar is gevonden, meldt het CBS. In 2014 werd een koopwoning nog 1,5 jaar aangeboden en een verkochte woning stond gemiddeld 10 maanden te koop, maar dit is in rap tempo afgenomen. In 2021 stond een woning gemiddeld nog geen 4 maanden te koop. Woningen die in 2021 verkocht zijn, stonden gemiddeld minder dan 2 maanden te koop.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen