Wijchen: verbod verkoop lachgas en openbaar drinken

Foto: Pixabay

Het college van burgemeester en wethouders wil politie en toezichthouders de mogelijkheid geven om op te treden tegen het gebruik van alcohol en de verkoop van lachgas in de openbare ruimte, om zo overlast tegen te gaan.

Sinds lachgas niet meer onder de Geneesmiddelenwet valt en vrij verkrijgbaar is, is het gebruik explosief gestegen, volgens het college. Los van de fikse gezondheidsrisico’s, gaat het gebruik in de openbare ruimte gepaard met hinder en overlast. Ook het gebruik van alcohol in de openbare ruimte kan leiden tot hinder en overlast.

Genotsmiddel

In de algemene plaatselijke verordening (APV) staat dat het college gebieden aan kan wijzen waar het recreatief gebruik van lachgas en de verkoop van lachgas als genotsmiddel op openbare plaatsen verboden is. Het gebruiken van lachgas als genotsmiddel is in de APV zelf al verboden indien hierdoor hinder ontstaat of de openbare orde in gevaar komt. Er is landelijk een wetsvoorstel om het gebruik van lachgas als genotsmiddel te verbieden, maar dit wetsvoorstel zal naar verwachting niet op korte termijn aangenomen worden en in werking treden. Daarom is voorlopig gemeentelijke regelgeving gewenst, aldus B en W.

Bebouwde kom

In de APV staat dat het college gebieden aan kan wijzen waar het gebruik van alcoholhoudende drank op openbare plaatsen verboden is. Tot nu toe heeft uw college geen gebieden aangewezen, maar om op te kunnen treden tegen overlast is dit wel wenselijk, aldus B en W. Als locaties waar sprake kan zijn van overlast noemt het college de bebouwde kom en de omgeving jachthaven Van Cittersweg. Ook recreatiegebied Berendonck wordt genoemd omdat dit een veelgebruikte locatie door hangjongeren is, vooral in de zomer.

Straatbarbecues

D66 heeft al laten weten voor deze wijziging van beleid geen aanleiding te zien en wil graag waarom er wordt afgeweken van het coalitieakkoord. De fractie wil weten hoeveel alcoholgerelateerde incidenten er zijn geweest waar niet ingegrepen kon worden op grond van openbaar dronkenschap. “En hoe denkt het college om te gaan met straatbarbecues? Komt hiervoor een uitzonderingsprocedure”, vraagt raadslid Maikel Lukkezen zich af. “In het coalitieakkoord is te lezen dat de gemeente uitgaat van vertrouwen en onnodige regels schrapt. Is het introduceren van een alcoholverbod in vrijwel de gehele bebouwde kom dan niet in strijd met dit coalitieakkoord?”

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen