Bijna 1400 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in regio

Foto: Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Er worden momenteel bijna 1400 vluchtelingen opgevangen in Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. De opvanglocaties in Gelderland-Zuid bieden momenteel ruimte voor zo’n 1775 vluchtelingen. De komende weken worden meerdere nieuwe locaties geopend die in totaal zo’n 1430 vluchtelingen kunnen huisvesten.

De crisisnoodopvangplekken in Aalst (De Maayenbogerd) en Nijmegen (Jan Massinkhal) zijn de afgelopen weken gesloten. Sporthal De Tinnegieter in Beuningen sluit per 27 juni de deuren als crisisnoodopvang. De gemeente Culemborg is bezig met het openen van een grote ontvangstlocatie waar Oekraïense vluchtelingen voor eerste opvang terechtkunnen. Vanuit deze zogenoemde hub kunnen vluchtelingen naar een opvanglocatie doorstromen waar ze een langere periode kunnen verblijven.

Toename noodopvanglocaties

In de regio Gelderland-Zuid zijn inmiddels 26 noodopvanglocaties beschikbaar gesteld voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, onder meer in Wijchen (voormalig gemeentekantoor aan de Kasteellaan). Steeds meer vluchtelingen maken hiervan gebruik: zo’n 85 procent van alle plekken is momenteel bezet.

De opvanglocaties bevinden zich naast Wijchen in Groesbeek, Leuth, Nijmegen, Overasselt, Tiel, Kerkdriel, Meteren, Herwijnen, Kesteren, Beesd, Buurmalsen, Geldermalsen, Altforst, Deil, Ijzendoorn en Druten. De 14 gemeenten in Gelderland-Zuid blijven zoeken naar geschikte opvanglocaties voor vluchtelingen.

Ter Apel

Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft kennisgenomen van het verzoek om tijdelijk 150 asielzoekers uit Ter Apel te huisvesten. Het tijdvak waar het in Gelderland-Zuid om gaat, is 15 tot en met 29 juni. Het uitgangspunt hierbij is dat iedere gemeente op basis van vrijwilligheid voor de opvang van deze asielzoekers kan kiezen. De Veiligheidsregio fungeert hierbij als coördinerend platform. De gemeenten zelf doen een inventarisatie van geschikte locaties. Aankomende week wordt hier meer duidelijk over.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen