Energiedebat in  Sportcentrum Arcus over klimaatdoelstellingen

Foto: Pixabay

Energiecoöperatie Leur houdt komende maandag, 13 juni, een energiedebat in Sportcentrum Arcus in Wijchen. Deelnemers zijn onder anderen Jan van der Meer (gedeputeerde duurzaamheid provincie Gelderland), Bea Schouten (wethouder duurzaamheid gemeente Wijchen) en Allard van Krevel (voorzitter Energiecoöperatie Leur).

Onder leiding van gespreksleider Annemieke Schakelaar kunnen aanwezigen aan de hand van stellingen meedebatteren en vragen stellen aan de deelnemers. Het debat kan ook bijgewoond worden door niet-leden.

Klimaatneutraal

Vragen die tijdens de denatavond aan de orden komen zijn onder meer: Waar komt de energie voor de gemeente Wijchen straks vandaan? Waar komen wind- en zonneparken? Hoe krijgen we onze bestaande woningen van het gas af? Is energieopslag een oplossing? In welke vorm dan? De gemeente Wijchen wil in 2040 klimaatneutraal zijn. De vraag is hoe. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat we onze CO2-uitstoot in 2030 met 50 procent hebben verminderd. Hoe bereiken we dat en is daar wel maatschappelijke draagvlak voor? Deze onderwerpen komen tijdens de debatavond aan de orde.

Deelnemers aan het energiedebat: (v.l.n.r.) Jan van der Meer (gedeputeerde), Bea Schouten (wethouder) en Allard van Krevel (voorzitter ECL). Foto: Energiecoöperatie Leur

De gasten vertellen welke mogelijkheden zij zien op het gebied van verduurzaming; de provincie op het gebied van de ruimtelijke inrichting, de gemeente voor de uitvoering van de wetgeving en het meenemen van inwoners. De energiecoöperatie vertelt over successen, kansen en belemmeringen in relatie tot haar pogingen om de energietransitie te versnellen.

Aanmelden

Wie het debat wil bijwonen, kan zich aanmelden door een e-mail te sturen aan energiedebat@energiecoöperatieleur.nl. In de e-mail kunnen ook alvast eventuele vragen voor de gasten doorgegeven worden. Het energiedebat begint maandag om 20.15 uur; vanaf 19.30 uur is er inloop.


FEITEN Energiecoöperatie Leur
  • Energiecoöperatie Leur (ECL) is opgericht in 2015 en wil een bijdrage leveren aan de urgente versnelling van de energietransitie.
  • ECL heeft inmiddels een vijftal zonnepanelenprojecten in Wijchen gerealiseerd. Daarbij is nauw samengewerkt met de gemeente.
  • Op dit moment is de coöperatie betrokken bij de ontwikkeling van Zonnepark Bankhoef, een project van 25 hectare, in samenwerking met Pure Energie.
  • Dit project zou ruim 15 procent van het elektriciteitsverbruik van de gemeente Wijchen duurzaam kunnen opwekken.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen