Kasteel Wijchen niet de mooiste, maar wel in boek

Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Kasteel Wijchen is niet gekozen tot mooiste kasteel van Nederland. Bij de verkiezing die door de ANWB was georganiseerd, koos de jury uiteindelijk voor Kasteel Hoensbroek. Ook de kastelen in Batenburg en Hernen vielen buiten de prijzen. De rest van de top 5 bestaat uit Kasteel De Haar, Kasteel Westhove, Kasteel Doorwerth en Kasteel Huis Bergh.

Als argumentatie geeft de jury onder meer: ‘Kasteel Hoensbroek is nooit verwoest door brand of oorlogshandelingen, daardoor leest de buitenzijde van het kasteel als een bouwgeschiedkundig boek.’ Dat kan niet gezegd worden van het huidige Kasteel Wijchen dat voorgangers heeft gehad.

Restanten

Vermoedelijk is het kasteel in Wijchen ontstaan uit een zaaltoren uit ongeveer 1000.  Later werd het uitgebouwd tot een echt kasteel. De latere eigenaren, prinses Emilia van Oranje Nassau en haar man don Emanuel van Portugal, bouwden rond 1610 op de restanten van de oude burcht een geheel nieuw kasteel dat eind achttiende eeuw grotere ramen krijgt door de toenmalige bewoners, de Franse familie Osy.

Brand

Kasteel Wijchen wordt in 1903 eigendom van jonkvrouw Adriana van Andringa de Kempenaer die het kasteel grondig laat renoveren. Na een schoorsteenbrand in de nacht van 5 op 6 december 1906 brandt het kasteel geheel uit. Alleen het opgaande muurwerk blijft gespaard. Al in 1907 wordt het kasteel onder leiding van de Nijmeegse architect F.A. Ludewig volledig gerestaureerd en in 1908 staat Kasteel Wijchen er weer in oude glorie.

Boek

Kasteel Wijchen staat wel in het onlangs uitgekomen boek De allermooiste kastelen van Nederland van Quinten Lange, waarin de 50 mooiste kastelen van ons land worden beschreven. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij de ANWB.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen