Gemeente gaat parkeerterrein Bergharen vergroenen

Foto: Pixabay

De gemeente wil het openbare parkeerterrein aan het Sportlaantje in Bergharen vergroenen. Het terrein is nu 100 procent versteend en dat betekent dat daar hittestress kan ontstaan. Bij de provincie Gelderland is 37.500 euro cofinanciering aangevraagd.

Donkere en versteende omgevingen die bestaan uit asfalt en stoeptegels absorberen meer hitte. Deze donkere en versteende omgeving blijft nog lang warm waardoor het minder snel afkoelt. Om dat tegen te gaan kan een terrein vergroend worden met struiken, planten en bomen.

Cofinanciering

Voor hittemaatregelen in de openbare ruimte kan bij de provincie cofinanciering worden aangevraagd. Dat kan via een gezamenlijke aanvraag van de gemeenten in het Rijk van Nijmegen. Gemeente Nijmegen verzorgt dat voor de gemeenten Nijmegen, Berg en Dal, Heumen, West Maas en Waal, Beuningen, Druten en Wijchen.

Bureau Salland heeft vorige maand namens de provincie bij de regiogemeenten een inventarisatie en eerste toetsing gedaan van mogelijke projecten die in aanmerking komen voor cofinanciering van hittemaatregelen.

Parkeerterrein

Wijchen stelde het parkeerterrein in Bergharen voor. Voor het project is gemeentelijk budget beschikbaar en ook zonder cofinanciering van de provincie Gelderland kan het project doorgang vinden. De projectbeschrijving van de gemeente Wijchen werd door Bureau Salland als voldoende onderbouwd om te kunnen indienen.  De gemeente Nijmegen heeft afgelopen week dit project en de andere projectbeschrijvingen collectief ingediend bij de provincie Gelderland.

Aanplant van bomen

In de aanvraag is onder voorbehoud 5000 euro opgevoerd voor de cofinanciering voor de aanplant van bomen. De aanplant van bomen is binnen de huidige projectbeschrijving niet voorzien. Mocht de gemeente hiertoe wel overgaan, dan kan gebruik worden gemaakt van 50 procenr cofinanciering, mits toegekend.

In oktober neemt de provincie een besluit over de toekenning van de cofinanciering.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen