27 sollicitanten voor het burgemeestersambt Wijchen

De Burgemeesterskamer in Kasteel Wijchen
De Burgemeesterskamer in Kasteel Wijchen
Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Voor de burgemeestersvacature in de gemeente Wijchen hebben zich 27 sollicitanten gemeld bij John Berends, de commissaris van de Koning in de provincie Gelderland. Naar verwachting wordt medio november de opvolger van waarnemend burgemeester Marijke van Beek geïnstalleerd.

Onder de sollicitanten bevinden zich 7 (oud-)burgemeesters, 11 (oud-)wethouders, 1 (oud-)gedeputeerde en 3 (oud-)volksvertegenwoordigers (rijk, provincie, gemeente). De overige kandidaten zijn afkomstig uit diverse disciplines zoals de overheid, zorg of de sector dienstverlening. De leeftijd van de kandidaten varieert van 34 tot 63 jaar. Er zijn 9 vrouwelijke kandidaten.

Profielschets

Om te weten te komen welk type burgemeester de Wijchenaren willen, heeft de gemeente een enquête gehouden. In totaal hebben 430 respondenten hun mening gegeven en aangegeven wat zij belangrijk vinden.

In het voorjaar van 2022 heeft de gemeenteraad van Wijchen een profielschets opgesteld. Deze is tijdens de profielschetsvergadering op 19 mei 2022 vastgesteld in de raad en aangeboden aan John Berends. De profielschets dient als basis voor de kroonbenoemingsprocedure.

Gesprekken

Volgende maand (juli) zal Berends gesprekken voeren met een aantal sollicitanten. Vervolgens bespreekt hij alle sollicitanten met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van de gemeente Wijchen. Gezamenlijk stellen zij de selectie van sollicitanten samen waarmee de vertrouwenscommissie de procedure vervolgt.

Aanbeveling

De vertrouwenscommissie geeft een advies aan de gemeenteraad. De gemeenteraad stelt vervolgens de aanbeveling voor een nieuwe burgemeester vast. De aanbeveling wordt, met een advies van de commissaris van de Koning, aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangeboden. Als de koning en de minister het Koninklijk Besluit hebben ondertekend, is de kandidaat officieel benoemd tot burgemeester. De commissaris van de Koning zal de nieuwe burgemeester beëdigen, waarna de burgemeester officieel in functie is.

Geïnstalleerd

De aanbeveling voor een nieuwe burgemeester zal naar verwachting eind september 2022 in de gemeenteraad van de gemeente Wijchen worden vastgesteld. Naar verwachting wordt medio november 2022 de nieuwe kroonbenoemde burgemeester geïnstalleerd.

De burgemeesters van Wijchen sinds 1810:
Bron: Wikipedia
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen