Natuur Wijchen: haast met groene omgevingsvisie

Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Natuur Wijchen heeft een brandbrief naar de gemeente geschreven om aandacht te vragen voor serieuze doelstellingen als het gaat om natuur en landschap, klimaat, milieu en natuur. ‘En maak die ook concreet, laat het college van B en W en de raad daar echt werk van maken’, zo schrijft de natuurvereniging.

Natuur Wijchen stelt dat In de afgelopen 30 jaar 70 procent van de insecten en de akkervogels verdwenen zijn. ‘Nog steeds worden de Hatertse Vennen, het Hernens Ven en de Kapelberg (Bergharen, red.) bedolven onder de stikstof en het fijnstof van boeren en verkeer. Blijven we spuiten met insecticiden. Gaan we door met veel te veel CO2 produceren. Zijn we nog lang niet energieneutraal in 2035 als het zo doorgaat. En worden dan geteisterd door oververhitte droogteperiodes en tijden van grote wateroverlast’, zo schrijft de vereniging.

Wijchen2035

De vereniging haalt Wijchen2035 aan, waarin de gemeente wil inventariseren welke ontwikkelingen en uitdagingen er op Wijchen afkomen, wat er moet gebeuren op het gebied van bijvoorbeeld wonen of werken en welke kant het op moet met de zorg. Daartoe is een notitie geschreven en zijn jongerecafés georganiseerd en een dorpentoer gehouden.

‘Het zou gepast zijn om de ambities voor 2035 van de Wijchenaren als uitgangspunt en doelstelling te nemen. En dat te vertalen in een groene omgevingsvisie. Een omgevingsvisie waarvan meteen werk in uitvoering gemaakt gaat worden door het college. Daarmee kunnen we niet wachten tot na 2026’, zo laat Natuur Wijchen in de brief weten.

Doelen

De natuurclub geeft als aanzet enkele doelen voor de directe toekomst zoals: alle openbaar groen is ecologisch ingericht en beheerd. De hele uiterwaard van de Maas is ingericht als natuurgebied. De ecologische verbindingszone Heumen-Horssen is compleet gerealiseerd. De verdroging van het vennengebied en de natuurgebieden van Leur, Hernen en Bergharen is gestopt. Waar natuur verdwijnt, is die voor de volle 100 procent op een andere plaats weer teruggebracht.

Tankstations

Met betrekking tot het milieu pleit Natuur Wijchen onder meer voor een landbouw zonder insecticiden en andere pesticiden, 50 procent minder stikstof- en methaanuitstoot van veebedrijven en een landbouw die geen fosfaten en andere meststoffen in het water brengt.

Voor het klimaat wil de vereniging dat Wijchen klimaatneutraal is, de eigen energie produceert met wind, zon en waterstof en dat er nog maar 3 tankstations voor benzine en diesel in Wijchen zijn.

Urgentie

‘Met voortschrijdende inzichten zullen we af en toe aan deze doelen moeten sleutelen. Maar de urgentie moge duidelijk zijn. Het is nog maar 13 jaar tot 2035. Vandaag is de eerste dag van de toekomst’, zo schrijft voorzitter Theo Hesen van Natuur Wijchen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen