Brug bij Grave zaterdag 9 juli geheel afgesloten

De John S. Thompsonbrug met in het midden de slim-fit-coat
De John S. Thompsonbrug met in het midden de slim-fit-coat
Foto: Rijkswaterstaat

De John S. Thompsonbrug (Graafse brug) is zaterdag 9 juli volledig afgesloten voor verkeer. Tussen 8.00 en 21.00 uur wordt de zogenoemde slim-fit-coat verwijderd. Deze constructie is gebruikt bij de schilderwerkzaamheden aan de brug.

De slim-fit-coat wordt naast de brug geplaatst waar hij de komende weken wordt gedemonteerd. Het conserveren van de stalen bogen van de brug zit er dan op en de kleuren zijn weer in ere hersteld.

Pendeldienst

Het weghalen van de ‘jas’ gebeurt voor de veiligheid bij daglicht. De brug zelf wordt dan volledig afgesloten. Alleen de pendeldienst die nu rijdt met de fietsers en de nood- en hulpdiensten, kunnen dan doorrijden.

De aannemer is voor de klus afhankelijk van de weersomstandigheden, voornamelijk van de wind. Daarom is er een uitwijkmogelijkheid naar zondag 10 juli, eveneens van 8.00 tot 21.00 uur. Pas op vrijdag 8 juli weet Rijkswaterstaat of de ontmanteling naar de zondag verplaatst moet worden.

Vierdaagse

De slim-fit-coat wordt van de brug gehaald vóór de 4 weken durende rijbaanafsluiting (van maandag 25 juli tot en met zondag 21 augustus) en vóór de Nijmeegse Vierdaagse (19 juli-22 juli). Zo is er maximaal ruimte op de brug voor de wandelaars. Ook kunnen dan de eerste voorbereidingen worden getroffen voor de werkzaamheden aan de rijbaan.

Hulpdiensten

De nood- en hulpdiensten die zijn ingezet en de pendeldienst die op dit moment rijdt om de fietspadgebruikers naar de overzijde te brengen, houden tijdens deze werkzaamheden doorgang over de brug. Overig verkeer wordt omgeleid. Dit wordt met borden aangegeven.

Fietspad

Om ervoor te zorgen dat het fietspad weer jaren meekan, is deze tot en met 17 juli afgesloten voor reparatiewerkzaamheden. Van 22 augustus tot en met 4 september is het fietspad afgesloten voor het aanbrengen van een nieuwe slijtlaag. Tijdens deze afsluitingen kunnen fietsers en voetgangers via een pendeldienst de oversteek maken.

Rijbaan

Van 25 juli tot en met 21 augustus is de rijbaan afgesloten. Omleidingsroutes worden dan ter plekke aangegeven. Het fietspad over de brug is wel toegankelijk voor fietsers en voetgangers tijdens deze werkzaamheden. De onderhoudswerkzaamheden die het Gelders Staalstraal- en Schildersbedrijf (GSB) verrichten duren nog tot eind 2022.


FEITEN John S. Thompsonbrug
  • De John S. Thompsonbrug, tot 2004 alleen bekend als de brug bij Grave of Graafse brug, is de brug over de Maas tussen Grave (Noord-Brabant) en Nederasselt (Gelderland).
  • De brug is van 1927 tot 1929 gebouwd als onderdeel van de rijksweg ’s-Hertogenbosch-Nijmegen (later N324).
  • De brug is vernoemd naar luitenant John. S. Thompson die als pelotonscommandant van de 82ste Amerikaanse Airborne Divisie de brug tijdens Operatie Market Garden veroverde.
  • Onder deze vaste brug ligt het Stuw- en sluizencomplex Grave.
  • De brug heeft overal een doorvaarthoogte van NAP +15,55.
  • Brug, stuw en sluizencomplex zijn eigendom van Rijkswaterstaat en liggen voor het overgrote deel in de gemeente Heumen.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen