‘De tijd van vage voornemens is nu echt voorbij’

Voorzitter van Natuur Wijchen en klimaatburgemeester Theo Hesen (midden) tijdens de Nationale Klimaatweek
Voorzitter van Natuur Wijchen en klimaatburgemeester Theo Hesen (midden) tijdens de Nationale Klimaatweek
Foto: Theo Hesen

Voor Theo Hesen, voorzitter van Natuur Wijchen, is de tijd van vage voornemens nu echt voorbij. Hij heeft namens de vereniging een brandbrief naar de gemeente gestuurd om aan te dringen op urgentie als het gaat om ‘groene’ doelstellingen en maatregelen.

“Overal in de wereld zijn de gevolgen van klimaatverandering desastreus, dat zal niet aan Wijchen voorbijgaan. Biodiversiteit en milieu staan op historische dieptepunten”, zo zegt Hesen die in november 2021 werd benoemd tot de eerste Klimaatburgemeester van Wijchen, een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Coalitieakkoord

De voorzitter meent dat er ook op gemeenteniveau het nodige gedaan kan en moet worden. “De mededeling in het coalitieakkoord dat we het landelijk beleid volgen doet geen recht aan deze urgentie. Zeker gezien dat de EU Nederland regelmatig slaag geeft dat ons landelijk beleid heel onvoldoende is.”

De kast staat al vol van toekomstvisies die niet waargemaakt worden

Theo Hesen, voorzitter van Natuur Wijchen. Foto: Giving Tuesday

“En ja, een gemeente kan niet alles, maar die kan wel inzetten op maximaal gebruik van mogelijkheden die er wel zijn. En laten we daar niet mee wachten tot het volgende coalitieakkoord in 2026. De kast staat al vol van toekomstvisies die niet waargemaakt worden. Laat Wijchen 2035 daar niet bij komen.”

Concrete maatregelen

Concrete doelstellingen zoals 300 procent meer vlinders en bijen en 1000 patrijzen, die in de brandbrief worden genoemd, staan volgens Hesen symbool voor concrete maatregelen. “Maatregelen voor natuurbescherming en natuurherstel, een klimaatneutraal Wijchen in 2035, een wereld waarin we niet vergiftigd worden door chemicaliën.”

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg
gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen