Klein aantal huurwoningen Talis nog geen rookmelder

Het plaatsen van de eerste rookmelders in Wijchen door Talis
Het plaatsen van de eerste rookmelders in Wijchen door Talis
Foto: Talis

Op elke verdieping in een woning moet vanaf vandaag, 1 juli, minimaal 1 rookmelder hangen. Het afgelopen jaar heeft woningcorporatie Talis rookmelders geplaatst in 2200 huurwoningen in Wijchen.

Jaarlijks voert Talis bij veel woongebouwen in Nijmegen en Wijchen werkzaamheden uit om brand te voorkomen, zoals het controleren op vluchtwegen, brandcompartimentering, materiaal, inrichting en gebruik. Bij het plaatsen van de rookmelders in de woningen zijn ook gelijk inspecties uitgevoerd op het gebied van brandveiligheid. Daarnaast was er aandacht voor de wijze waarop bewoners zelf kunnen bijdragen, door het geven van tips om de woning brandveiliger te maken en wat te doen als er toch brand uitbreekt.

Groot onderhoud

Talis heeft in Wijchen bijna 4300 huurwoningen; een klein aantal heeft nog geen rookmelders, zegt Jurre Engbers van de afdeling communicatie van Talis. “Voor nieuwbouwwoningen is sinds 2003 het plaatsen van rookmelders al verplicht. Daarnaast hebben wij in de afgelopen jaren bij groot onderhoud al een deel van ons woningbezit voorzien van rookmelders.”

Voor nieuwbouwwoningen is sinds 2003 het plaatsen van rookmelders al verplicht

Met het plaatsen van melders bij 2200 huurwoningen in het afgelopen jaar, blijft er nog een klein aantal over dat nog geen rookmelders heeft. “Bijvoorbeeld omdat de mensen niet bereikbaar waren, of dat ze niet reageerden op brieven. We proberen uiteraard nog steeds die mensen te benaderen en ook onze wijkbeheerders gaan proberen met hen in contact te komen. Mensen kunnen zich ook zelf melden bij Talis”, aldus Engbers.

Foto: Pixabay

Het precieze aantal huurwoningen in Wijchen dat nog geen rookmelders heeft, is volgens Engbers niet bekend; het gaat om circa 6 procent van het totale woningbezit van Talis en dat is 15.500 woningen. Als dat percentage alleen voor Wijchen wordt gehanteerd zou het gaan om circa 250 woningen.

Huiseigenaren

Burgemeester Marijke van Beek is blij met de werkzaamheden van Talis. Ze geeft aan dat ook de gemeente veel belang hecht aan brandveiligheid: “De inzet van Talis om dit voor 1 juli voor elkaar te krijgen is fantastisch. Maar deze verplichting geldt natuurlijk niet alleen voor huurwoningen. Ik ga ervanuit dat de meeste huiseigenaren inmiddels al rookmelders op elke verdieping hebben hangen. Maar voor degenen die dit nog niet gedaan hebben: ik roep u met klem op om dit alsnog te doen! En test ook regelmatig of deze nog werkt.”

We werken aan meer bewustwording op het thema brandveiligheid

Margje Lubbers, bestuurder van Talis: “Bewoners kunnen zelf veel doen om brand te voorkomen en veiliger te wonen. Samen met de gemeente Wijchen en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid werken we aan meer bewustwording op het thema brandveiligheid. Zo organiseren we bijvoorbeeld samen met de brandweer bijeenkomsten voor bewoners op de kazerne, zoals onlangs voor bewoners van het Hoefblad in Wijchen.”

Elektrische apparaten

“De meeste woningbranden ontstaan door koken, roken en door elektrische apparaten. Maar ook door het opladen van bijvoorbeeld telefoons of fietsaccu’s”, zegt brandveiligheidsexpert Theo van Dodewaard van Brandweer Gelderland-Zuid. “Een rookmelder waarschuwt bewoners in elk geval op tijd. Als je slaapt ruik je niets, de rookmelder neemt de functie van je neus over, waardoor je slachtoffers, ernstige brandwonden en brandschade voorkomt. Het kan namelijk snel uit de hand lopen.”

Zie ook:
‘Rookmelders hang je op voor je eigen veiligheid’

Nieuwste babbeltruc: controleren op rookmelders

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen