Onderzoek naar indicatieloze dagbesteding in Wijchen

Foto: Zorggroep Ter Weel

Zorggroep Ter Weel gaat samen met Fortem.NU uit Wijchen de mogelijkheden van de zogeheten indicatieloze dagbesteding onderzoeken voor de regio Wijchen. Dat betekent dat op een dagbesteding ook mensen welkom zijn die geen zorgindicatie hebben.

Dagbesteding is normaliter opgezet en vaak alleen beschikbaar voor mensen met een Wmo-zorgindicatie.

Drempelverlagend

Zorggroep Ter Weel is in 2018 in de provincie Zeeland gestart met indicatieloze dagbesteding die inmiddels op diverse locaties plaatsvindt. De mensen kunnen tegen een kleine vergoeding deelnemen aan de verschillende activiteiten. Het toegankelijk maken van de dagbesteding voor mensen zonder zorgindicatie maakt volgens de zorggroep de activiteiten levendiger, omdat men hiermee de drempel verlaagt voor mensen van buitenaf om deel te nemen aan de verschillende activiteiten van de dagbesteding.

Administratieve last

Om het ‘zorgstigma’ weg te nemen, noemt Ter Weel de locaties ‘Gast & Hof’. “De activiteiten zijn laagdrempeliger toegankelijk en veel administratieve last is weggevallen”, zo zegt Mirjam Vreeke, teamleider welzijn bij Ter Weel. “Wij vinden dat voor het monitoren van mensen geen hele dossiers nodig zijn.”

Bij de indicatieloze dagbesteding is nauwelijks sprake van administratieve lasten, niet voor de zorgaanbieders en ook niet voor gemeenten. Bij deze vorm van dagbesteding hoeven zorgmedewerkers niet meer te registreren wat bezoekers de hele dag doen. “Die extra tijd kunnen we nu aan de mensen besteden.”

Fortem.NU

Nu is een Wmo-indicatie mogelijk vanaf het 18e jaar. Fortem.NU, een in Wijchen gevestigde organisatie voor gehandicaptenservices en -ondersteuning, gaat deze vorm van dagbesteding nu ook onderzoeken voor jongeren (18+) uit de regio Wijchen, Nijmegen, Beuningen en Zeeland (Noord-Brabant).

Zorggroep Ter Weel ging met deze innovatieve vorm van dagbesteding in 2020 naar de finale van de Nationale Zorginnovatieprijs waar de 2e plaats van de publieksprijs werd gewonnen.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen