Driekwart deelnemers kruidenrijk grasland enthousiast

Foto: still uit video Bloeiend Boerenland

Ruim driekwart (77 procent) van de deelnemers aan de crowdfundingscampagne 1001ha Kruidenrijk grasland wil na een eenmalig experiment met kruidenrijk grasland verder op deze weg. De boeren merken dat ze met minder kunstmest dezelfde productie houden, terwijl de bodem gezonder wordt met meer biodiversiteit.

Volgens Wilco Brouwer de Koning van LTO Nederland is 77 procent ‘echt een revolutie’.

Experimenteren

De campagne van Urgenda en LTO Nederland liet de afgelopen 2 jaar melkveehouders laagdrempelig experimenteren door korting te bieden op de aanschaf van een kruidenrijk grasmengsel. Een van de deelnemende boeren is Jan Ohlen uit buurtschap Lunen in Alverna.

Foto: still uit video Bloeiend Boerenland

Wijchen

Urgenda en LTO Nederland startten de campagne in het najaar van 2020: melkveehouders krijgen fikse korting op de aanschaf van maximaal 3 hectare kruidenrijk grasmengsel en krijgen daar uitgebreide begeleiding bij. Inmiddels doen 6 zaadleveranciers mee en kunnen boeren kiezen uit 12 mengsels. In Wijchen deed 1 boer mee: het melkveebedrijf van Jan Ohlen aan de Boskantse Broekstraat, met 3 hectare, zo is op een digitale kaart te zien.

Besparingen

Inmiddels is er voor 2500 hectare verkocht aan 812 boeren. Elke hectare hoogproductief kruidenrijk grasland levert een besparing op van 500 kilo kunstmest en 1000 kilo CO2, volgens de initiatiefnemers. Bovendien zorgt het voor meer voedsel voor insecten en vogels, minder bestrijdingsmiddelen, gezonde koeien en betere waterberging.

Uit de enquête onder deelnemende boeren blijkt dat de grote meerderheid van de boeren zeker meer percelen wil inzaaien na het experiment, als er tenminste een nieuwe kortingsactie komt. Slechts 3 procent wil dit niet. Voor sommige boeren is het experiment reden om hun bedrijfsvoering helemaal om te gooien naar natuurinclusief en extensief.

Gelderland

Inmiddels hebben ook negen provincies, een enkele gemeente en het ministerie van Landbouw meegedaan. Dit najaar is er nog budget in onder meer de provincie Gelderland. Maar omdat boeren door het hele land willen meedoen, vragen Urgenda en LTO de maatschappij om meer bijdragen, zodat boeren verder kunnen verduurzamen.

Reacties

Cookieinstellingen