Gemeente betaalt zorg deel Oekraïense vluchtelingen

Foto: Pixabay

De gemeente Wijchen gaat medische kosten betalen voor Oekraïense vluchtelingen die in het oude gemeentekantoor verblijven. Het gaat daarbij vooral om fysiotherapie of gebitsbehandelingen.

Sinds 1 juli is de Regeling Medische zorg ontheemden uit Oekraïne (RMO) van kracht. Deze zorgregeling is uitgebreider dan de basiszorg in Nederland, maar dekt niet alle zorg. Een andere regeling is de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (ROOO).

Verklaring

Er zijn kosten die door geen van beide regelingen worden vergoed, zoals fysiotherapiebehandelingen en structurele gebitsbehandelingen. Om toch de dringende zorg te bieden die deze vluchtelingen nodig hebben, is het vergoeden van deze (incidentele) kosten noodzakelijk, vindt het college. Daarom neemt de gemeente deze kosten voor haar rekening. Een verklaring van de arts tot het verrichten van medische handelingen is wel noodzakelijk.

Gemeentehuis

Het gaat hierbij om de circa 130 vluchtelingen die in de noodopvang in het oude gemeentekantoor verblijven. Zij krijgen naast kost en inwoning 55 euro per persoon voor andere kosten zoals kleding en andere persoonlijke uitgaven. Vluchtelingen die bij particulieren verblijven krijgen 520 euro per persoon per maand; voor hen geldt de vergoedingsregeling niet.

Reacties

Cookieinstellingen