College bekijkt mogelijkheden voor Operatie Steenbreek

Foto: Stichting Steenbreek

De gemeente gaat kijken of het zich kan aansluiten bij Stichting Steenbreek. Het college van burgemeester en wethouders deed tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering de toezegging dat het voor de begrotingsvergadering van november 2022 de raad hierover informeert.

De fracties van GroenLinks, D66 en PvdA wilde aanvankelijk een motie indienen waarin het college werd opgeroepen om samen met Steenbreek te kijken op welke wijze duurzame vergroening vormgegeven kan worden. Met de toezegging van het college trokken de fracties deze motie in.

Henry Tiemessen. Foto: GroenLinks Wijchen

“De bijzondere opzet van Operatie Steenbreek draagt bij aan sociale cohesie, gezondheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie”, zegt fractievoorzitter Henry Tiemessen van GroenLinks. “Het past naadloos in het coalitieakkoord, thema duurzaamheid en het beleidsplan ‘Natuur en biodiversiteit’. Doen dus!”

Vergroenen

Stichting Steenbreek is in 2015 als Operatie Steenbreek opgericht vanwege de zorg om de afname in biodiversiteit en de toenemende trend om tuinen te betegelen. In de afgelopen jaren is de stichting uitgegroeid tot een landelijk werkende kennis- en netwerkorganisatie die ondersteuning biedt bij het duurzaam vergroenen van de leefomgeving. Dit doet de stichting samen met aangesloten gemeenten, provincies, waterschappen, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, kennis- en onderwijsinstellingen en andere maatschappelijke organisaties.

Groene acties

Van de buurgemeenten van Wijchen maken inmiddels Beuningen, Nijmegen en Land van Cuijk (Grave) gebruik van de diensten van Steenbreek. Anno 2022 hebben zich al ruim 160 gemeenten, een groot aantal provincies (waaronder Gelderland), waterschappen en woningcorporaties aangesloten. Samen met deze partners wordt gewerkt aan een verbrede doelstelling om de ruimte om ons heen klimaatadaptief te maken met daarbij altijd aandacht voor het verbeteren van de biodiversiteit. Dat gebeurt door concrete groene acties in de tuin, op straat, in de wijk en in de hele buitenruimte. Deelnemende gemeenten organiseren deze acties met inwoners en bedrijven als Operatie Steenbreek.

Nationale Groendag

Landelijk worden diverse activiteiten georganiseerd voor zowel de professional als voor betrokken bestuurders, ambtenaren van gemeenten, provincies, Rijk en waterschappen, zoals de Nationale Groendag, workshops en kennisdagen. Daarnaast wordt informatie verspreid via online en print-kanalen, met als belangrijkste doel het delen van kennis en het stimuleren en opzetten van netwerken om gezamenlijk te komen tot een bestendige en aantrekkelijke leefomgeving.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen