Wandelen met de camera door de Valendries  

Valendries, een mixture van diverse typen woningen, veel open ruimtes en groen.
Valendries, een mixture van diverse typen woningen, veel open ruimtes en groen.
Foto: Dick Vogelzang

Fotowandelclub Wijchen gaat komende woensdag weer op pad om te wandelen en foto’s te maken. Het startpunt is bij ’t Mozaïek en de route voert door de wijk Valendries en het buitengebied.

De wijk Valendries is een bijzondere wijk en was het eerste grote uitbreidingsplan in Wijchen. ‘Vale’ staat voor arme, kale en grauwe (grond) en ‘dries’ betekent hooggelegen. Op het hoge zand groeiden eigenlijk alleen asperges en daar was Wijchen in het begin van de vorige eeuw beroemd om.

Tuindorp

Het is opmerkelijk dat bij de bouw in 1950 al rekening is gehouden met het dan nog het landelijk karakter Wijchen. De wijk werd namelijk opgezet vanuit de tuindorpgedachte. Het tuindorp Vreewijk (1918) in Rotterdam diende als voorbeeld. De Valendries kent daarom geen gesloten straatwanden, maar een mixture van alleenstaande woningen, dubbelwoningen en huizenblokjes van 3 of 4 woningen onder 1 kap. Verder ook veel open ruimtes en groen.

Waszinkweg

Na de wijk gaan de deelnemers van de Fotowandelclub Wijchen richting het buitengebied, onder meer langs speeltuin de Blije Dries. Het laatste stukje gaat over een onverharde weg: de Waszinkweg. Vervolgens gaat het richting Wijchen-Zuid en weer terug naar ’t Mozaïek.

De route is 4,37 kilometer lang. Het is woensdag 17 augustus vanaf 09.00 uur verzamelen, om 9.30 uur gaan de wandelaars met camera op pad.

Zie ook:
HISTORIE: Wijk Valendries betekende einde voor imago boerendorp

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen