Rondleiding door originele eendenkooi in Batenburg

Foto: Wijchen=

De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) houden morgen, zondag12 maart, een rondleiding door de eendenkooi van Batenburg.

De deelnemers worden vanaf 10.00 uur meegenomen rond de kooiplas en de boswachter vertelt onder andere over de historie en de werking van de eendenkooi, het werk van de kooiker, de begroeiing op het terrein en het beheer daarvan. De rondleiding duurt circa 2 uur.

Vangpijpen

Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. Een eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Met tamme eenden en een kooikerhondje werden wilde eenden gelokt en gevangen.

Reserveren

In Nederland bestaan nog ruim honderd geregistreerde eendenkooien. Veel kooien hebben slechts 1 werkende vangpijp; de eendenkooi in Batenburg is nog volledig bedrijfsklaar en in originele staat. Vanwege de noodzakelijke rust is de eendenkooi slechts 1 keer per maand te bezoeken in de maanden februari tot en met juni.

Vooraf online reserveren is noodzakelijk. Dat kan via de site van GLK.

Voorbeeld van een eendenkooi met kooiplas (1), vangpijpen (2), schermen (3), vanghokje (4), spartelkuil (5), borst (6), zitwal (7), kooibos (8), kooipad (9), mak- of wenhok (10) en kooihuisje (11). Afbeelding: Eendenkooi Stichting (D. Karelse)

 

 

Reacties

Cookieinstellingen