Schakers van Het Kasteel laten de punten in Wageningen

De Wijchense schakers van Het Kasteel hebben afgelopen weekend slechte zaken gedaan in de uitwedstrijd tegen het laag geklasseerde Wageningen 3. Tegen de club van schaakicoon Jan Timman leden de Kasteelheren een  5 – 3 nederlaag.

Het Kasteel was enigszins gehavend en trad aan met maar liefst drie invallers, vanwege het ontbreken van enkele sterke spelers. De komende wedstrijden zullen de Kasteelschakers nog de nodige punten moeten pakken om uit de onderste regionen te blijven.

Maarten Rossen speelde met de zwarte stukken tegen Otte.  De Wageningse schaker wist de koningsstelling van Rossen binnen te dringen met dame en toren. Hierna kon Rossen al snel  de vlag strijken en was het eerste punt voor Wageningen.

Bram Rutten maakte zijn debuut in de hoofdmacht van Het Kasteel. Dat deed hij niet onverdienstelijk. Rutten speelde actief tegen Bonnier en een complexe stelling verscheen op het bord. In het middenspel verloor Rutten echter materiaal na een combinatie van zetten.  Daarna speelde Bonnier het nauwkeurig uit naar de volle winst.

Kopman Hans Quint speelde een enerverende partij tegen Christians.  Beide spelers probeerden activiteit te ontplooien. Quint kreeg een gevaarlijke vrije centrumpion en in het middenspel ging Christians vervolgens in de fout. Quint won en Het Kasteel kwam enigszins terug in de wedstrijd.

Invaller Kaz Haans mocht het opnemen tegen Wiersma. De partij ging gelijk op, maar Haans wist een pion te winnen. Na afruil van stukken bleef er een ongelijk lopereindspel over dat helaas geen winstkansen meer bood. Haans moest dus tevreden zijn met remise.

Ook Ritchy Duin nam als invaller plaats achter de stukken. Van den Brink, de sterkste Wageningse schaker, was zijn tegenstander. Duin kwam met de zwarte stukken in een moeilijke stelling terecht. Na een handige combinatie kwamen er gevaarlijke tegenkansen en won Duin zelfs materiaal. In tijdnood werd de jacht op de vijandelijke koning geopend, maar  Duin speelde een verkeerde zet en kreeg vervolgens het deksel op zijn neus. Van den Brink wist een schaakmat op het bord te toveren.

Twan Rutjes leek een goede partij te spelen tegen Van Ginkel. In de beslissende fase van de partij verloor Rutjes echter twee pionnen. Daarmee kwam een verloren eindspel op het bord en was er ook hier een verliespunt. Hiermee was de wedstrijd voor de Wijchenaren definitief verloren.

Sjaak Laurant speelde een uitstekende en  spannende partij tegen Neuteboom. Laurant kwam met zijn beide zwarte torens gevaarlijk in de aanval. Toen ook nog de zwarte dame actief werd won Laurant veel materiaal en ook de partij.

Teamleider Jorik Quint gooide alle remmen los in zijn partij tegen De Waerdt. Beide spelers speelden actief, maar Quint verloor twee pionnen in het middenspel. Quint leek af te stevenen op verlies, maar in het eindspel kon hij toch een remise behalen.

Daarmee werd een pijnlijke 5 – 3 nederlaag geleden tegen de hekkensluiter. Hopelijk kunnen de Kasteelheren zich herpakken en met een compleet team de nodige punten verzamelen in de resterende wedstrijden. Lijfsbehoud in de promotieklasse, de hoogste klasse van de Oostelijke Schaakbond, heeft de hoogste prioriteit.

Fotograaf Ritchy Duin

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen