Hockeyheren MHC Wijchen verliezen van promoverend Barneveld

Waar de mannen van Wijchen Heren 1 vorige week nog wonnen van hekkensluiter Culemborg, stond afgelopen zondag een sterkere tegenstander op het programma. Barneveld, de nummer 2 van het klassement, moest op eigen veld deze laatste wedstrijd van Wijchen winnen om promotie zeker te stellen. Wijchen was zich hier maar al te goed van bewust en was niet van plan hun tegenstander zonder slag of stoot 3 punten te laten pakken. Helaas bleek al vroeg in de wedstrijd dat Barneveld een klasse apart was.

Al snel na het eerste fluitsignaal leken beide ploegen er een mooie wedstrijd van te gaan maken. Spannend zou het echter nooit worden. Na enkele minuten was een halve kans genoeg voor de spits van Barneveld om de openingstreffer te maken. Dat de man van de goal afgestopt moest worden, was meteen duidelijk. Hoe dit moest gebeuren, was de echte vraag. De routinier had naast zijn snelheid ook zijn techniek op orde en prikte er nog snel 2 doelpunten bij. Na amper een kwartier gespeeld te hebben, stond Wijchen zelfs al met 4-0 achter. Als een verloren wedstrijd beschouwden de Wijchenaren het nog niet, maar er moest duidelijk wat gebeuren om het tij te keren. Naarmate de minuten opliepen, kwam de uitploeg beter in hun spel. Tegengoals voor Wijchen zouden er dan ook niet meer vallen in de eerste helft. Scoringskansen bleven echter ook uit. De meeste aanvallen van Wijchen strandden op het middenveld.

Met nog 35 minuten te spelen, leek het een onmogelijke opgave voor de spelers van Wijchen om het Barneveld nog echt moeilijk te maken bij deze 4-0 achterstand. Ondanks dat de uitkomst vaststond, lag nog wel een mooie speelhelft in het verschiet. De teams vielen om de beurt aan. Waar de aanvallen van Wijchen in de eerste helft op het middenveld strandden, kwamen zij vaak niet verder dan de verdedigingslinie van hun tegenstander. Sjors Reith, terug in het speelveld na een lange blessure, toonde dat hij het hockeyen nog niet verleerd was door vaak wel zijn verdediger uit te spelen. De aanvallers van Barneveld waren zichtbaar minder effectief dan in de eerste speelhelft. Vaak hadden zij een steuntje in de rug nodig van de scheidsrechters om vanuit het 23-metergebied hun tegenstanders cirkel te bereiken. Keeper Gijs Castelijns leek steeds meer in zijn element te komen en pareerde een heel aantal doelpogingen. Hij kon echter niet voorkomen dat een laatste tegengoal werd gezet. Bij een 5-0 stand met nog hooguit een kwartier te spelen, leek de vermoeidheid bij beide teams op te komen. Vooral in aanvallen werd nog energie gestoken, verdedigen leek een te lange weg terug voor veel middenvelders en spitsen. Dit zorgde nog voor enkele kansen voor Wijchen. In de laatste minuten was het Daniël Duijzer, die op aangeven van Rein van Verschuer de 5-1 maakte. Met een harde slag vanaf kopcirkel werd de Barnenveldse keeper ten minste één keer gepasseerd deze wedstrijd.

In de eerdere wedstrijd dit seizoen tegen Barneveld, verloor Wijchen ook al met 5-1. Nu verliep de wedstrijd juist tegenovergesteld aan de eerdere ontmoeting. De vele tegengoals vielen nu in de eerste helft en Wijchen brak niet in het tweede deel van de wedstrijd. Ondanks dat de score hetzelfde was, lijkt Wijchen dus toch stappen te hebben gemaakt ten opzichte van een half jaar eerder. Of het genoeg is om een wildcard te krijgen van de KNHB, dat is nog maar de vraag. Wijchen eindigt dit seizoen op de 11de plaats in de competitie, met een gelijk puntenaantal als de nummer 10. De wildcard is nodig voor play-offs om in de 3e klasse te mogen blijven spelen. Dinsdag horen de mannen van Wijchen of zij nog een laatste kans krijgen om degradatie te ontlopen.