Wijchense karter Niek van de Mosselaar vicekampioen in eerste seizoen Senioren!

Foto: Bas Kaligis

Eigenlijk kan het niet, zou je denken: als rijder van een klein privéteam vicekampioen worden in je debuutjaar bij de Senioren. En toch lukte het karter Niek van de Mosselaar. De vijftienjarige rijder uit Wijchen verzekerde zich zondag in Genk tijdens de seizoensfinale van het Nederlands kampioenschap Rotax Max van de tweede plaats in de eindstand.

“Ik ben heel tevreden. Dit is mijn eerste seizoen in deze klasse, met veel nieuwe tegenstanders. Ik heb het gevoel dat we er vanaf race één het maximale uit hebben gehaald”, zei Niek opgewekt. Wat zijn prestatie zo knap maakt, is dat hij die neerzette als eerstejaars senior, rijdend voor een klein privéteam. Al bagatelliseerde hij zijn prestatie zelf een beetje. “Het verschil tussen de Junioren en de Senioren is niet zo heel groot.”

Toch wist niet precies wat hij kon verwachten. Niek: “Vooraf zei ik dat ik in de top tien van het kampioenschap wilde eindigen. Maar het ging beter dan verwacht. Ik reed meteen al goed voorin. Tijdens de eerste ronde van het NK in Genk werd ik al vijfde. Daarna was het volle focus op een ticket voor het WK Rotax Max en de top drie in het NK.”

Deelname aan het WK, daar is Niek nog niet zeker van. Daarom doet hij mee aan de zogenaamde Golden Trophy in Genk. De winnaar van de race bij de Senioren mag dan alsnog naar het WK, dat eind november in Brazilië wordt gehouden. De snelle Gelderlander is er naar wat graag bij. “Ik heb het WK nog nooit gereden. Ik ben er wel twee keer als toeschouwer geweest, in Portimao en Valencia. Nu wil ik heel graag zelfs eens een keer meedoen!”

Qua potentie lijkt dat ticket nog alleszins mogelijk. Niek gaat er dus vol voor in Genk. Zoals hij overigens het hele seizoen al heeft gedaan. Om zijn prestaties verder te verbeteren nam hij bijvoorbeeld een sportpsycholoog in de arm. “Ik merkte dat ik op het mentale vlak nog wat miste”, legde hij uit. “Vooral voor wat betreft de voorbereiding op een race. De psycholoog vroeg een aantal dingen en uiteindelijk merkte ik het verschil.”

Maar dat was niet het enige. Ook als rijder is Niek, die in het NK twee races won, flink gegroeid. “Ik heb vooral geleerd er altijd bij te zitten. Ik heb dit seizoen drie keer poleposition gepakt. Ik ben constanter geworden. Ik rijd ook doordachter, ben slimmer gaan rijden. Ik zorg er nu voor dat als ik een actie plaats ik die ook op een goede manier afmaak. Dat scheelt tijdsverlies en onnodige acties.”

Het hele seizoen was hij in duel met voornamelijk Senna van Walstijn, de uiteindelijke kampioen, en Willemjan de Loos. Het was een spannend NK waarin hem vooral de strijd met Van Walstijn zal bijblijven. “Senna en ik waren heel erg aan elkaar gewaagd, maar hij heeft meer overwinningen behaald en is uiteindelijk gewoon de beste van het hele veld geweest”, toonde Niek zich sportief.

In welke klasse Niek komend seizoen gaat uitkomen, weet hij nog niet. “Ik twijfel nog. Maar daar gaan we in de winter eens goed over nadenken.” Eerst wacht sowieso nog de Golden Trophy en wie weet zelfs het WK nog. “Ik heb tijdens de Golden Trophy niks te verliezen dus ik ga er vol voor, ga mijn best doen en proberen het maximale eruit te halen!” Fotograaf Bas Kaligis

Reacties

Cookieinstellingen