Webwinkels en elektronische diensten aan consumenten gewijzigd

Vanaf 1 januari 2015 zijn de regels voor elektronische diensten aan consumenten gewijzigd met betrekking tot BTW binnen de EU.

Hieronder vallen bijvoorbeeld:

–              Het aanbieden van telecommunicatiediensten (telefoon en sms), opslagruimte;

–              Het downloaden van software, films, muziek en games;

–              Het aanbieden van e-learning, e-books;

–              Dienstverleners die websites bouwen en hosten.

Voorheen (tot 1 januari 2015) waren bovenstaande diensten belast in het land van de dienstverlener. Dit was voor een Nederlandse dienstverlener dus altijd 21%, ongeacht waar uw particuliere afnemer woonde.

Vanaf 1 januari 2015 is het BTW-tarief van het land waar de consument woont van toepassing. Verkoopt u bijvoorbeeld aan een particulier uit België muziek, welke hij op of via uw website kan downloaden, dan is deze digitale dienst belast met Belgische BTW.

Om te voorkomen dat u in elk land waar uw afnemers wonen BTW moet gaan afdragen is de mini one-stop-shop-regeling (MOSS) in werking gesteld. U hoeft zich dus niet in elk land afzonderlijk te registreren om aangifte te doen en de BTW af te dragen. Aangifte en betaling kan via één EU-land. Deze BTW-melding via MOSS loopt naast uw huidige BTW-aangifte. Ook als er niets geleverd is moet er een BTW-melding via MOSS gedaan worden, dit is altijd voor de 20e van de maand volgend op het verstreken kwartaal (20 april, 20 juli, 20 oktober en 20 januari). Dit geldt ook voor de betaling.

Om gebruik te kunnen maken van MOSS moet u zich aanmelden bij de Belastingdienst in Nederland. Het is belangrijk om alles in orde te hebben om op tijd aangifte en betaling te kunnen doen. Hierbij moet u denken aan het vastleggen van de lidstaat van verbruik waar u de dienst levert, het soort dienst, de datum en de btw welke verschuldigd is. Na drie keer verzuim wordt u van de regeling uitgesloten en moet u in elk land afzonderlijk aangifte gaan doen. Zorg dat uw administratie in orde is, uiteraard kunnen wij u hierbij van dienst zijn.

Wanneer wijzigt er niets? Verkoopt u producten via webshops dan wijzigt er niets per 1 januari 2015. Als de afnemer een ondernemer is, met een geldig buitenlands BTW-nummer, dan hoeft er geen BTW afgedragen te worden. In dit geval wordt de BTW verlegd naar de afnemer in het buitenland. Zorg wel dat beide BTW-nummers op de factuur vermeld staan.

Voor vragen of advies kunt u contact opnemen met één van de adviseurs van OOvB adviseurs en accountants.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen