Geslaagde Jan de Koele zwemtocht, zonder Jan de Koele

Foto: Ans Baars

Op zaterdag 1 augustus is voor de 31e keer de Jan Koele zwemtocht georganiseerd.  Rond de 150 zwemmers waagden zich aan deze 3,5 km durende prachtige zwemtocht in de Maas van Batenburg naar Appeltern. Jan Loderus alias Jan de Koele kon dit jaar door omstandigheden niet mee zwemmen.

“Ik ben niet helemaal fit. Ik heb een bronchiën ontsteking gehad en mede door een oogoperatie heb ik al maanden niet meer kunnen zwemmen,” zo laat Jan weten. Het is alweer 33 jaar geleden dat het initiatief is ontstaan van de Jan de Koele zwemtocht.  Dit jaar was het de 31e editie, 2 jaar is het door slechte weersomstandigheden niet door kunnen gaan.  Peter de Wit met zijn vader Hans de Wit de kastelein van uitbaeterij De Viersprong in Batenburg en  collega Jan Loderus ( Jan de Koele)  van uitbaeterij de Koele Bron uit Appeltern hebben de Jan de Koele zwemtocht in leven geroepen. Dit deden ze na een gezellig avondje in de kroeg, waarop voor de grap werd gezegd dan zwem ik wel naar huis.Jan de Koele 2015Echter dezelfde avond is men gewoon met de auto naar huis gegaan en twee weken later is er een proeftocht gehouden om te kijken of het wel te doen was. Peter de Wit heeft met enkele vrienden  de Jan Koele zwemtocht verschillende malen uitgeprobeerd en dat met steeds andere weersomstandigheden. “Kasteleins hebben bewezen dat ze niet alleen een lekker biertje kunnen tappen maar ook een fantastisch evenement kunnen organiseren,” aldus een trotse Peter de Wit.

Peter de Wit en Jan de KoeleJan de Koele 2015 Peter de Wit en Jan de KoeleDe organisatie is in handen van “ Stichting tot behoud van de Jan de Koele zwemtocht”. Het bestuur van Stichting tot behoud van de Jan Koele zwemtocht bestaat uit voorzitter Jan Loderus de Koele , secretaris is Gijs van Hoofdakker en penningmeester is Peter de Wit.

“De Jan Koele zwemtocht is een sportieve aangelegenheid waarbij de mogelijkheid wordt geboden om in de Maas te zwemmen, en dat is zeldzaam. Winnaars en verliezers hebben we hier niet , het is vooral een  recreatief zwemmen en ontspannen,” sluit Peter de Wit af.Jan de Koele 2015 Jan de Koele 2015

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen