Expositie Wijchen en Indië geopend

Foto: Museum Kasteel Wijchen

Vrijdag 23 september is in Museum Kasteel Wijchen onder grote belangstelling de expositie Wijchen en Indië geopend. Na een welkomstwoord door museumdirecteur Rylana Seelen en een openingswoord door wethouder Paul Loermans gaf kunstenares Shelly Lapré een performance met Indische dans en een lezing over haar familie toen zijn nog in Nederlands-Indië woonden en in 1950 naar Nederland kwamen. Een verhaal vol herinneringen wat prachtig aansluit bij wat in de expositie te zien is.

De expositie Wijchen en Indië gaat over de band tussen Wijchen en voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Het vertrekpunt voor deze expositie is het Indiëmonument tegenover het kasteel van Wijchen. Via de namen op deze gedenksteen komen we bij een groep van tientallen jonge dienstplichtigen uit de gemeente Wijchen die naar Nederlands-Indië zijn gestuurd. Aan de hand van hun herinneringen, door henzelf verteld of door nabestaanden doorgegeven, ontdekken we de ervaringen van deze jonge jongens tijdens hun reis naar Nederlands-Indië, hun rol aldaar, hun contacten met de lokale bevolking en hun terugkeer naar Nederland. Museum Kasteel Wijchen

De jongens kwamen in Nederlands-Indië ook in aanraking met andere Nederlanders, met en zonder Indische herkomst, die daar soms al generaties lang leefden. In Wijchen wonen nu 99 mensen die in Nederlands-Indië zijn geboren. Een aantal van hen vertelt hoe het leven daar was en wat zij zich herinneren van de periode 1930-1950. Hun verhalen over de verhuizing uit de voormalige kolonie naar Wijchen en omgeving komen aan bod en hoe de Indische, Molukse of Chinese afkomst vandaag de dag een rol speelt in hun leven.

De expositie laat tevens de culturele verrijking van zowel Nederland als Indonesië als gevolg van het koloniale tijdperk zien, zoals de invloeden in elkaars taal, het eten en de diverse specerijen die we dankzij Indië kennen. Ook de traditionele kledingstoffen de muziek en de beroemde wajangpoppen hebben een plek in deze veelzijdige tentoonstelling.

De expositie Wijchen en Indië is te zien tot en met 5 maart 2017. Voor meer informatie en openingstijden zie de website www.museumwijchen.nlMuseum Kasteel Wijchen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen