Wijchenaar Lennart Willems conservator Museum W

Lennart Willems uit Wijchen wordt conservator in Museum W
Lennart Willems uit Wijchen wordt conservator in Museum W
Foto: Museum W

Lennart Willems uit Wijchen wordt de conservator van Museum W in Weert. Hij wordt daar verantwoordelijk voor het museaal beleid, beheer en behoud van de bestaande collectie, een combinatie van objecten uit de religieuze historie, de stadsgeschiedenis en hedendaagse kunst. Tevens wordt hij coördinator van het museumteam.

“Werken voor Museum W is een droombaan, vanwege de rijkgeschakeerde verzameling”, zegt Willems op de site van het museum.

Zeldzame combinatie

De Wijchenaar werkt inmiddels al voor Museum W om ervaring op te doen. “De zeldzame combinatie in de collectie van stadsgeschiedenis, religieuze en hedendaagse kunst zorgt voor verrijkende en afwisselende werkzaamheden. Ik ga mijn best doen om veel verhalen en objecten voor het voetlicht te brengen, zowel in het museum als in de stad en op de website.”

Minderbroeders

Museum W kent veelzijdige deelcollecties die door hun historische oorsprong twee gezichten kennen: regionaal en religieus. Zo is er een collectie materieel erfgoed van de Nederlandse Orde der Minderbroeders Franciscanen in Nederland, bestaande uit kunstschatten en gebruiksvoorwerpen.

Hedendaagse kunst

Ook is er een kleine collectie hedendaagse kunst: enerzijds van kunstenaars die in hun werk thema’s verwerken die te maken hebben met spiritualiteit, religie of zingeving, anderzijds kunstenaars met Limburgse en/of Weertse wortels.

Erfgoedspecialist

Willems studeerde kunst- en cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werkte daarna onder meer als erfgoedspecialist bij het Museum Catharijneconvent in Utrecht, inventarisator roerend religieus erfgoed bij Bisdom Roermond en inkoopassistent bij elektronica- en softwaredistribiteur Micromedia.

Gerenoveerd

Museum W is een aantal jaren gesloten geweest en in mei 2022 weer opengegaan. In de tussentijd is het museum voor 5,6 miljoen euro gerenoveerd.

“Op 1 maart ben ik al begonnen aan mijn droombaan als conservator bij Museum W. Het is een grote eer om John van Cauteren te mogen opvolgen na de komende zomer.” Het wordt volgens Willems voor hem “een rooskleurige toekomst in een – deels – goudkleurig museum”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen