Gevoelens spelen een grote rol bij werk van Daniël Haans

'Haaldersbroek met de Zaanstreek 17e eeuw', 768 x 512 cm
'Haaldersbroek met de Zaanstreek 17e eeuw', 768 x 512 cm
Foto: Daniël Haans

In de bovenzaal van Kasteel Hernen is tot medio juli een overzichtstentoonstelling te zien van schilderijen van Daniël Haans. Hij is een klassiek traditioneel-ambachtelijk schilder die vooral molens, water en luchten schildert. De titel van de expositie is Handschrift van gevoelens.

Daniël Alexander Haans is geboren in 1981 in Krommenie. Hij tekent en schildert al vanaf zijn kindertijd. Later studeerde hij aan het Grafisch Lyceum en is inmiddels docent en leermeester en kunstschilder van klassieke, romantieke kunst in de vorm van vooral landschappen en stillevens.

Haans heeft een medische belemmering; hij is blind geworden aan één oog door een chronische ziekte. Dat weerhoudt hem er niet van te schrijven, schilderen en musiceren.

Weidelandschap

In de voetsporen van veel bekende kunstschilders die in de Zaanstreek hebben gewerkt, onder wie de Franse impressionist Claude Monet, is Haans geboeid geraakt door de molens, het water, de Zaanse huizen en de indrukwekkende luchten in het Noord-Hollandse weidelandschap. Hij is er geboren en getogen en voor altijd aan verknocht gebleven. Vooral zijn romantische landschappen getuigen van verbondenheid met dit weidse land.

Daniël Haans aan het werk. Eigen foto

Tastbaar

Het maken en het ontstaan van werk drijft bij de kunstenaar op gevoelens: dramatiek, melancholiek en romantiek.

“Tijdens het maken speelt dit een grote rol bij het tot stand komen van wat zicht op het doek afspeelt, maar ook bij het bewonderen ervan moet het voelbaar en tastbaar zijn”, aldus Daniël Haans.

Alle gevoelens spelen bij hem een grote rol. “Als het ware moet de toeschouwer het gevoel hebben echt van het doek af te waaien bij het aanschouwen van een stormlandschap, of echt willen verdwijnen in een romantisch boslandschap.”

Kattenscènes

Tijdens deze tentoonstelling kunnen de bezoekers kennismaken met een deel van zijn oeuvre aan romantiek zowel in landschap als stilleven. Ook een deel van zijn kattenscénes zijn in de tentoonstelling te zien.

Bezoeken

De tentoonstelling Handschrift van gevoelens.is te zien tot en met zondag 14 juli en uitsluitend te bezoeken tijdens de openingstijden van het kasteel en met een geldig entreebewijs. De Museumkaart is geldig.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen