COLUMN – Judith Steenbrink

Foto:

In de aanloop naar het Batenburg Baroque Festival (12, 13 en 14 juli) schrijft Judith Steenbrink, violiste van Holland Baroque en initiator van het festival, regelmatig een column voor wijchen.nieuws.nl. Daarin beschouwt zij op haar eigen wijze het wel en wee rond Batenburg en het festival dat voor het derde jaar wordt gehouden.


EEN BEETJE ONRUSTIG

Met Holland Baroque, mijn vaste orkest, spelen we een concert in ‘Park Sanssouci’ in Potsdam. Eerst repeteren we 3 dagen en daarna geven we het slotconcert van Musik Festspiele Potsdam voor 2000 man publiek. We brengen 4 dagen door in de buurt van het idyllische park en het kasteel. Een glamour-festival.

Potsdam wordt gezien als de mooiste stad van Duitsland. Het is er inderdaad prachtig. Het hotel is zo chic dat de man van de receptie op dag twee mijn voor- én achternaam uit zijn hoofd kent: ‘Guten Tag, Frau Judith Steinbrienk’. Duidelijk onderdeel van de service.

De dag na het concert rijden we vroeg in de ochtend weg. Officieel is het een reis van 6 uur. We doen er bijna 9 uur over. Werkzaamheden en omleidingen zorgen voor file na file. Ik word er een beetje onrustig van, want 4 dagen weg uit Batenburg terwijl het festival eraan zit te komen, dat is niet helemaal ideaal.

Thuis staat het team van vrijwilligers in de startblokken. De een bakt straks taarten voor 35 festivalkoorleden, die al maanden thuis aan het oefenen zijn trouwens. De ander stelt zijn huis open voor de zangers van de Suyderhoud Academy. Deze week zingen zij samen met musici van Holland Baroque voor 4 basisscholen in de gemeente Wijchen.

Weer een ander zorgt dat de omgeving vol ligt met flyers. Er is ook iemand die in de gaten houdt of het pad tussen Batenburg en Appeltern, straks onderdeel van de muziekwandeling van singer-songwriter Tim Knol, wel gemaaid wordt. Zo niet, wordt door de vrijwilliger zelf een smal pad begaanbaar gemaakt. Niet te breed want de natuur gaat vóór, anno 2024 maaien we bij voorkeur zo min mogelijk. De Oude Sint Victorkerk is wat stoffig. Komt goed. Schapen rond de kerk zou gezellig zijn. Wordt geregeld. Geweldig veel hulp. Hoe fijn is dat!

Er is één vrijwilliger die sinds januari om de week langskomt. Vorig jaar zei hij: ‘Judith, ik kan je helpen. Denk er over na.’ Ik wist eigenlijk helemaal niet wat hij bedoelde. Iets met de organisatie beter opzetten. Nou ja. Fijn natuurlijk. ‘Het festival zit in jouw hoofd en ik ga een systeem bedenken zodat er uiteindelijk een schema is waar iedereen mee aan de slag kan.’ Dat heeft hij gedaan.

Hij ging bescheiden en ontspannen te werk, nooit opdringerig. Een enorme klus waardoor de organisatie rondom het festival nu overzichtelijk is en fouten gemakkelijk detecteerbaar zijn. Ik begon langzaam door te krijgen dat hij vóór zijn pensionering dit vak professioneel op het hoogste niveau uitoefende. Echt geweldig. Zo’n helpende hand bedenk je niet van tevoren.

Mensen bieden zich vanuit allerlei richtingen aan en met dit team wordt een droom van een heerlijk weekend vol prachtige muziek werkelijkheid. Batenburg Baroque Festival drijft op de kwaliteiten en het enthousiasme van vrijwilligers. De meesten wonen in Batenburg en omgeving.

Afgelopen week reisde ik af naar een chic festival in Duitsland en nu kom ik terug naar huis waar ik trots en met een glimlach kijk naar hoe wij het hier doen. We hebben prachtige historische locaties, topmusici en een team achter de schermen waar Potsdam u tegen kan zeggen.

Ik kan best een paar dagen weg zijn. Het festival is klaar om te beginnen. Kom je ook?


(Columnisten zijn vrij om hun mening te geven over gebeurtenissen en personen en hoeven zich niet te houden aan de journalistieke regels voor objectiviteit)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen