Jan van den Berg toont veranderingen door de tijd        

Acryl op doek, van Jan van den Berg
Acryl op doek, van Jan van den Berg
Foto: Kunsthuis

Jan van den Berg schildert gebeurtenissen, associatieve beelden opgebouwd aan de hand van ervaringen, belevingen en emoties. Zijn vroegere werk kenmerkte zich dikwijls door somberheid, maar zijn recente werken laten een zeker optimisme zien.

Werk van de Graafse kunstenaar is deze maand te zien in een expositie in het Kunsthuis Wijchen, getiteld Veranderingen door de tijd.

Onbepaaldheid

Van den Berg (Nijmegen, 1945) brengt de figuratie, vaak menselijke gestalten, tot aan de grens van abstractie, zodat beelden ontstaan die een mate van onbepaaldheid vertonen. Gezichten worden niet ingevuld, de personen blijven rudimentair en de kleurharmonieën domineren. Ze vormen het aanknopingspunt voor zowel kunstenaar als toeschouwer om tot eigen interpretatie over te gaan.

Optimisme

Een zeker optimisme doortrekt zijn recente werken die wat betreft kleurstellingen minder somber zijn dan voorheen. De voorstellingen zijn open in die zin, dat het ieder vrijstaat om een verhaal te bedenken dat bij de compositie of opstelling van gedaanten zou passen.

Kunstenaar Jan van den Berg aan het werk in zijn atelier in Grave. Eigen foto

Sober kleurgebruik

Zijn vroegere werk kenmerkte zich dikwijls door een sober kleurgebruik en totale afwezigheid van de mens, vastgelegd in sombere maar vaak prachtige sferische beelden. In zijn huidige werken is de thematiek niet wezenlijk veranderd, gebeurtenissen in de wereld en zijn reactie daarop zijn nog steeds belangrijke inspiratiebronnen. Maar zijn recente reizen naar Azië en in het bijzonder India hebben hem geïnspireerd tot verrassend nieuwe en kleurrijke beelden.

Musea

Jan van den Berg studeerde aan de Akademie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en werd later docent aan de Vrije Akademie in Nijmegen. Thans woont en werkt hij als schilder/graficus in Grave. Zijn werk bevindt zich in tal van particuliere collecties in binnen- en buitenland, bij diverse kunstuitleencentra en musea zoals Bonnefanten in Maastricht en  Salgótarján, Nógrádi Sándor Múzeum in Hongarije.

Weekenden

De expositie Veranderingen door de tijd is van 6 tot en met 28 juli te zien in het Kunsthuis aan de Kasteellaan. Bezoekers zijn welkom op zaterdag en zondagen tussen 12.00 en 17.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen