112

Meld Misdaad Anoniem krijgt recordaantal tips in 2020

Foto: Thomas B./Pixabay

Meld Misdaad Anoniem (M.) ontving in 2020 een recordaantal van 25.818 meldingen, een stijging van ruim 50 procent. De invloed van de lockdown is duidelijk terug te zien in het criminaliteitsbeeld, zo blijkt uit een analyse van de jaarcijfers.

Door de maatregelen tegen het coronavirus waren signalen van onder andere drugshandel op straat en vanuit woningen meer zichtbaar en nam cybercrime toe. Ook werd er fors meer gemeld over geweldsdelicten, zoals mishandeling en openlijke geweldpleging.

Sinds de start van de coronacrisis steeg het aantal meldingen over de volledige linie van criminaliteit. Vanaf maart stuurde M. maandelijks meer dan 2000 meldingen door naar de politie en andere opsporingsinstanties. Voorheen lag het gemiddelde al jaren rond de 1400 tips per maand.

Woordvoerder Marc Janssen: “Over vrijwel alle vormen van criminaliteit werd vorig jaar meer gemeld. De maatschappelijke betrokkenheid is enorm hoog. Ernstige misstanden in de samenleving worden minder geaccepteerd en mensen zijn vaker bereid om signalen van criminaliteit te melden.”

Dealen

Anonieme tips over criminaliteit kunnen worden gemeld via telefoonnummer 0800-7000 of via de website van M. De veranderde leefomgeving van mensen is een belangrijke factor in de toename van het aantal tips. Mensen waren veel vaker in de directe omgeving van hun woning te vinden en het was minder druk op straat. Mogelijke signalen van criminaliteit vielen daardoor sneller op. Zo steeg bijvoorbeeld het aantal meldingen over het dealen van hard- en softdrugs vanuit woningen en op straat (+97%), illegale prostitutie (+98%) en ondermijnende activiteiten (+81%).

Geweldsdelicten

Opvallend is ook de toename van het aantal meldingen met daderinformatie over geweldsdelicten, van 1577 naar 2346 (+48%). Tipgevers deelden vooral meer informatie over mishandeling, waaronder huiselijk geweld (879 tips), moord- en doodslag (397 tips), openlijke geweldpleging (376 tips) en vernieling (174 tips).

Het regionale overzicht van de anonieme misdaadmeldingen volgt later.

 

Reacties