Wijchen maakt komende tijd werk van duurzaamheid

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

De gemeente Wijchen start op dinsdag 2 november de duurzaamheidscampagne ‘Hoe duurzaam is Wijchen?’. In november en december zijn er diverse activiteiten zoals energiecafés en pizzasessies in de verschillende kernen. Ook looft de gemeente in 3 categorieën een prijs uit voor Groene Kampioenen.

De opzet van de campagne is dat de gemeente inzicht krijgt in hoe inwoners over duurzaamheid denken en ermee bezig zijn. Voor een duurzaam Wijchen moet de gemeente samen met inwoners allerlei keuzes maken. Hoe en waar gaan we energie opwekken? Hoe gaan we onze huizen verwarmen? Tijdens de energiecafés en pizzasessies komt dit allemaal ter sprake.

Inspiratiemuur

Wethouder Titus Burgers. Foto: wijchen.nieuws.nl

“Ik kijk ernaar uit om met inwoners in gesprek te gaan over deze belangrijke onderwerpen”, zegt Titus Burgers, wethouder Duurzaamheid. “Naast een speeddate met mij kunnen de mensen op een inspiratiemuur mooie ideeën kwijt of bij een videokast hun wensen kenbaar te maken.”

Jongeren

Voor jongeren van 15 tot 25 jaar organiseert de gemeente speciale pizzasessies. Via een app kunnen zij een persoonlijk filmpje delen. Burgers legt uit: “We vinden het écht belangrijk dat we ook de mening van jongeren ophalen. Dat zij meepraten over hun toekomst en die niet door anderen laten bepalen.”

Voor inwoners die liever vanuit huis hun mening geven over duurzaamheid gebruikt de gemeente Swipocratie. Via een website kan iedereen in minder dan 2 minuten zijn ideeën kwijt. Elke vijftigste invuller wint een prijs met een waarde van 25 euro.

Groene Kampioenen

Groene Kampioenen blinken volgens de gemeente uit in duurzaamheid. Dit kan een ondernemer zijn die van alles doet om te verduurzamen, maar ook een buurtinitiatief of een duurzame inwoner die veel mensen in de omgeving inspireert. Inwoners kunnen zichzelf of een ander nomineren. Dit kan tot 15 november via www.wijchen.nl/hoeduurzaamiswijchen  Een vakjury beslist over de winnaars. In elke categorie – inwoner, buurtinitiatief, ondernemer – is een geldprijs van 750 euro te winnen.

Het volledige programma van de duurzaamheidscampagne is te vinden op een website.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen