Gevarieerde kunstuitingen MEERkunst 2025

08 apr , 11:00 Cultuur
foto meerkunst jan detavernier
CIZO Communicatie

KunstKring Wijchen organiseert in het kader van ‘80 jaar vrijheid’ een bijzondere manifestatie op en rond het Wijchens Meer die duurt van 18 april tot en met 6 juli. Er is bij MEERkunst 2025 zowel kunst op het water, als streetart op de oever van het meer en de expositie Verbeeld de Vrijheid in de maand mei in het Kunsthuis.

In 4 afleveringen stellen we op wijchen.nieuws.nl de kunstenaars voor die aan het project meedoen. In de eerste aflevering was dat Marcel Blom, in de tweede Antoon Versteegde. Dit keer aandacht voor Jan Detavernier.

Jan Detavernier

Jan Detavernier viert vrijheid op een heel andere manier: hij brengt technologie, architectuur en symboliek samen in een uniek object dat uitnodigt tot bezinning. Met zijn geometrische vorm, en innovatieve materialen verwijst Meerjuweel naar de snelle technologische vooruitgang, maar ook naar de noodzaak om bewust om te gaan met deze ontwikkelingen en de lessen van het verleden niet te vergeten.

Drijfkracht

Daarom is het volgens de kunstenaar belangrijk stil te staan bij de schoonheid van vandaag en lessen te trekken uit het verleden: ego, macht en hebzucht als nietsontziende drijfkracht, met verwoestende gevolgen die we vandaag herdenken.

Idealistische kunstpraktijk

Detavernier (1980, Brugge) woont en werkt in Drongen in België. Diepere inzichten uit wiskunde en natuurkunde vormen de basis voor zijn idealistische kunstpraktijk. Met zijn installaties en paviljoenen in groene omgevingen wil hij plaatsen creëren voor rust en verwondering.

De esthetische aantrekkingskracht van zijn werk dient als een stapsteen naar een spirituele wereld: een metafysische ruimte waarin gevoelens en gedachten nauw met elkaar vervlochten zijn. Met deze ervaring wil Detavernier de mens terug met zichzelf laten connecteren om vervolgens ook diens voeling met de natuur te herstellen.

Het kunstwerk 'Meerjuweel' kent een geometrische vorm. Foto: Jan Detavernier
Het kunstwerk 'Meerjuweel' kent een geometrische vorm. Foto: Jan Detavernier

Meerjuweel

De spiegelende vlakken van het kunstwerk Meerjuweel in Wijchen reflecteren enkel de lucht en het water, niet de toeschouwer of de omgeving. Zo ontstaat een visuele scheiding tussen hemel en aarde, een ruimte voor rust en overdenking.

Architectonisch element

Door zijn indrukwekkende afmetingen wordt Meerjuweel een architectonisch element in het landschap: een tempel boven het water, een plek die symbool staat voor bescherming, schoonheid en hoop, symbool van een utopische gedachte. Overdag zie je spiegelende vlakken en ’s nachts kun je als het ware door het kunstwerk heen kijken.

= Het eerste deel van deze serie is gepubliceerd op woensdag 26 maart; kunstenaar Marcel Blom
Het tweede deel stond op zondag 30 maart op onze site; kunstenaar Antoon Versteegde