KunstKringWijchen is een nieuw project gestart: MEERkunst2025. Dit evenement draait om het centrale thema ‘vrijheid’. Onderdelen van het project zijn onder meer een expositie en meewerken aan de opbouw van een kunstwerk.
Er is gekozen voor het thema 80 jaar vrijheid, omdat dat begrip in de huidige tijd niet meer vanzelfsprekend is. Het is volgens de KunstKring steeds belangrijker om stil te staan bij wat vrijheid écht betekent. MEERkunst 2025 is bedoeld om Wijchenaren uit te nodigen hierover na te denken en het gesprek aan te gaan.
Op het water
Het project kent verschillende onderdelen. Zoals 4 kunstwerken op het water; een aantal grote kunstwerken, die elk symbool staan voor vrijheid, worden in het voorjaar in het water van het middelste deel van het Wijchens Meer (langs de Meerdreef) geplaatst.
Das Blue Boat in het Wijchens Meer. Foto CIZO Communicatie Wijchen
Dat doet denken aan het drijvende kunstwerk Das Blue Boat van de Japanner Kazuo Katase dat in 1998 in het eerste deel van het Wijchens Meer (bij de Blauwe Hof) werd geplaatst. Een aantal buurtbewoners vond het lelijk. Nadat onbekenden het kunstwerk drie keer van zijn verankering hadden losgemaakt, werd het in 2004 in het middelste deel (achter het zwembad) geplaatst.
Expositie
In MEERkunst 2025 staat interactie tussen kunstenaars en de Wijchense bevolking centraal. Ook het Kunsthuis staat in het teken van 80 jaar vrijheid. Hier wordt de expositie Verbeeld je eigen vrijheid gehouden met werken van kunstenaars uit Wijchen.
Wie creatief is en tekent, schildert, beeldhouwt, keramiek maakt, fotografeert of op een andere manier kunst creëert, wordt uitgenodigd om nieuw werk in te leveren rond het thema 80 jaar vrijheid.
Slow Looking
Verder krijgen Wijchenaren de kans mee te werken aan de opbouw van een kunstwerk. Verder is er ‘Slow Looking’, bedoeld om te leren op een nieuwe manier naar kunst te kijken, met meer diepgang en aandacht.
Toegankelijk
Sinds 2015 zet
KunstKringWijchen zich in om kunst in Wijchen op de kaart te zetten en te houden. Dat wil de stichting door beeldende Kunst toegankelijk te maken voor iedereen, van de nieuwsgierige beginner tot de doorgewinterde kunstliefhebber.