Gevolgen wetsvoorstel doorstroming huurmarkt voor Wijchen

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Doorstroming huurmarkt 2015. Met het wetsvoorstel wil minister Blok (Wonen) bijdragen aan een beter passend aanbod van huurwoningen in zowel de sociale- als vrije huursector. Wat dit wetsvoorstel inhoud voor de Wijchenaren licht Manager Claudia van der Wel van woningcorporatie Talis toe.

Het wetsvoorstel van minister Blok betekent een ‘huursombenadering’. Deze maximeert de som van alle huurstijgingen van woningcorporaties – inclusief die bij vrijkomende woningen – op inflatie plus 1 procent. En in bestaande en nieuwe huurcontracten genoemde “huurharmonisatie “ wil hij de huurprijzen dichter tot elkaar te laten komen zodat de soms grote verschillen tussen de huurprijzen kleiner worden, waardoor er meer doorstroming plaatsvindt. Ook worden er in het huurrecht de mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten uitgebreid. In de wet is expliciet vastgelegd dat verhuurders van sociale huurwoningen, behoudens een aantal uitzonderingen, geen contracten van maximaal 2 jaar voor zelfstandige woningen mogen aanbieden.

Claudia van der Wel manager bij Talis (foto) legt uit: “In het wetsvoorstel is opgenomen dat de huursombenadering vanaf 1 januari 2017 ingaat. De vereniging van woningcorporaties Aedes heeft in een reactie op het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt 2015 aan de Tweede Kamer aangegeven dat als het nieuwe huurbeleid dit jaar nog niet volledig kon worden ingevoerd, zij de huursombenadering liever in 2017 ziet ingaan. Er was toen sprake van huursombenadering in combinatie met inkomensafhankelijke huurverhoging. Dit zou voor de huurders betekenen om verschillende vormen van huurbeleid te krijgen binnen de aankomende 3 jaar.”`Claudia van der Wel woningcorporatie Talis

De Tweede Kamer nam zeer recent de Wet Doorstroming Huurmarkt aan. Woningcorporatie Talis was tot dan toe nog uitgegaan van de huursombenadering zoals minister Blok dat in eerste instantie had aangekondigd. Nu de huursombenadering is uitgesteld tot 1 januari 2017, betekent dit dat er ook dit jaar, net als voorgaande jaren, de mogelijkheid is van inkomensafhankelijke huurverhoging. Echter nog steeds onder voorbehoud van goedkeuring van de Eerste Kamer, die van toepassing is met de vastgestelde vaststaande percentages vanuit het ministerie. De wettelijke maximering van de som van alle huurstijgingen van woningcorporaties sluit aan bij het sociaal huurakkoord dat Aedes en de Woonbond vorig jaar sloten. Daarin is afgesproken dat de huursomstijging per corporatie niet meer mag zijn dan inflatie plus 1 procent.

Daarnaast is het zo dat Talis verplicht is mensen met urgentie voorrang te verlenen. Het gaat om woningzoekende vergunninghouders, voor tijdelijke opvang van personen die in verband met problemen van relationele aard of geweld hun woonruimte hebben verlaten, aan wie een mantelzorgurgentieverklaring is verstrekt, aan wie een herstructureringsurgentieverklaring is verstrekt en woningzoekenden aan wie een noodurgentieverklaring is verstrekt.
De gemeente Wijchen krijgt jaarlijks een taakstelling om statushouders te huisvesten in Wijchen. De verwachting is dat dit in 2016 ongeveer 100 mensen betreft. Dit zijn er 30 meer dan in 2015. “Zowel corporatie De Kernen als Talis huisvesten deze mensen”, aldus Claudia

Claudia vindt het belangrijk dat als huurders vragen hebben, informatie nodig hebben of ergens mee zitten ze contact opnemen met Talis. “Schrijf, mail of bel ons. Wij willen samen met onze huurders een oplossing zoeken als zij een probleem ervaren en dat kan alleen als de huurder zich meldt”, licht Claudia toe.

Tekst door Ans Baars

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen