Forse stijging afvalstoffenheffing gemeente Wijchen door conflict tussen het verpakkende bedrijfsleven en gemeenten

Op 23 januari 2017 stond in Binnenlands Bestuur een artikel over een conflict tussen het verpakkende bedrijfsleven en gemeenten aangaande het inzamelen van kunststofverpakkingen waarin staat dat het Afvalfonds Verpakkingen (nog) niet overgaat tot uitkering van de vergoeding. Voor Wijchen gaat dit mogelijk om een bedrag van ruim € 400.000,-. Het (gedeeltelijk) niet uitbetalen van de vergoeding zal grote financiële consequenties hebben waardoor de afvalstoffenheffing fors zal stijgen.

Martijn Verharen, raadslid namens Kernachtig Wijchen licht toe: “Al ruim een jaar is er een groot conflict tussen VNG en het Afvalfonds Verpakkingen over het wel of niet uitbetalen van de vergoeding aan de gemeenten. De gemeenten maken hoge kosten voor het inzamelen, sorteren en verwerken van de kunststof verpakkingen en dit gaat om grote bedragen. Onze inwoners betalen bij aankoop van producten een soort verwijderingsbijdrage dat het Afvalfonds Verpakkingen als vertegenwoordiger van de producenten beheert. Dus via deze verwijderingsbijdrage betalen de inwoners voor het inzamelen, sorteren en verwerken van de kunststofverpakkingen. Onze inwoners scheiden het afval goed cq steeds beter en het Afvalfonds Verpakkingen moet de gemeente betalen voor alle kosten die ze daarvoor moeten maken. Als het Afvalfonds Verpakkingen deze vergoeding niet of gedeeltelijk niet betaald zal de gemeente deze tekorten moeten verhalen op de inwoners middels een stijging van de afvalstoffenheffing. En eigenlijk kunnen we dan stellen dat de inwoners dubbel betalen omdat ze ook al bij aankoop een verwijderingsbijdrage hebben betaald. Zoals je weet willen we dat de inwoners nog betere hun afval gaan scheiden door het invoeren van omgekeerd inzamelen en het is natuurlijk niet te verkopen dat inwoners die beter gaan scheiden te maken krijgen met een hogere afvalstoffenheffing.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering over de begroting 2017 heeft Kernachtig Wijchen al haar zorgen kenbaar gemaakt over de verhoging van de afvalstoffenheffing met gemiddeld € 16,- per huisaansluiting. Ook is er gevraagd naar een meerjarenbegroting zodat het beter inzichtelijk wordt wat de financiële verwachtingen zijn en wat de consequenties zijn voor eventueel nieuw beleid. Het zou een slechte zaak zijn dat onze inwoners ondanks het beter scheiden van het afval, geconfronteerd worden met een hogere afvalstoffenheffing.

Kernachtig Wijchen heeft de volgende vragen gesteld aan het college:

  1. Is de gemeente op de hoogte van het conflict en de vragen die door deze leden van de Tweede Kamer zijn gesteld?
  2. Wat betekent het financieel voor de gemeente indien de betaling over 7% KNV (kunststof niet verpakkingen) door het Afvalfonds wordt teruggevorderd vanaf 1 januari 2015 en wat betekent dat financieel voor de komende jaren?
  3. Klopt het dat er een extra sorteerslag moet worden gemaakt en indien ja, door wie worden deze meerkosten betaald?
  4. Wat wordt er momenteel gedaan met de PET-trays aangezien deze niet geschikt zijn voor hergebruik?
  5. Loopt de gemeente het risico om ook de vergoeding voor PET-trays niet meer te ontvangen en wat betekent dit financieel voor dit jaar en de komende jaren?
  6. Wat betekent dit voor een eventueel invoeren van omgekeerd inzamelen?
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen