Goed geslapen? Toch niet vergeten dat afgelopen nacht de zomertijd is ingegaan? De klok heeft vannacht om 02.00 uur een sprongetje gemaakt na 03.00 uur.
Met het ingaan van de zomertijd is het ’s ochtends langer donker, maar in de avond langer licht. Dat kan ertoe leiden dat we ’s avonds minder stroom verbruiken omdat de lichten pas later aan hoeven.
Ongeveer 70 landen verzetten 2 keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.
In Nederland zijn winter- en zomertijd (ezelsbruggetje: in het vóórjaar gaat de klok vóóruit) in 1977 ingevoerd. Voor die tijd hoefde de klok niet voor- of achteruit. Waarschijnlijk was de Amerikaanse geleerde Benjamin Franklin (1706-1790) de eerste die voorstelde eens na te denken over hoe effectief om te gaan met het daglicht.
Franklin vond het verspilling van zonlicht dat er ’s morgens vroeg niets gedaan werd met het zonlicht. De mensen konden ontzettend veel kaarsen en geld besparen als ze in de zomer een paar uur ‘eerder’ zouden beginnen. Het artikel waarin hij dat schreef, was vooral humoristisch bedoeld en er werd ook niets mee gedaan.
De eerste die met een serieus plan kwam voor zomer- en wintertijd was de Brit William Willett (1856–1915). In 1907 kwam hij met het plan om de klok in de lente op 4 opeenvolgende zondagen steeds 20 minuten vooruit te zetten. Op zondagen in september zou de klok dan weer steeds 20 minuten teruggezet moeten worden.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers voor het eerst ingevoerd. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april 1916 om 1 uur voor middernacht de zomertijd in te voeren. Ook in de bezette delen van België en Frankrijk werd dit ingevoerd. Nederland volgde het voorbeeld een dag later. Engeland voerde de zomertijd 3 weken nadien ook in.
Tussen beide wereldoorlogen in en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was in verschillende Europese landen (waaronder Nederland) de zomertijd in gebruik. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft.
De oliecrisis van 1973, die tot een golf van energiebesparende maatregelen leidde, was voor veel Europese landen aanleiding om opnieuw de zomertijd in te voeren. Spanje en Albanië begonnen hier in 1974 mee. Nederland volgde in 1977.
Met zoveel informatie bent u nu vast wakker!