Niet vergeten de klok een uurtje terug te zetten? Want afgelopen nacht is de wintertijd ingegaan. De wintertijd is eigenlijk de originele tijd. Wist u dat tot 1909 het tijdstip in Nederland van plaats tot plaats verschilde?
Hierdoor was het in oosten later dan in het westen van het land. In 1 mei 1909 kreeg heel Nederland een nationale tijd, gelijk aan de tijd zoals die werd weergeven op de Westertoren in Amsterdam. Dat werd de Amsterdamse tijd genoemd.
Spoorwegen
De wintertijd in Nederland werd niet alleen ingevoerd wegens energiebesparende maatregelen, maar ook door de komst van spoorwegen in het hele land. En dan is een landelijk standaardtijd wel handig.
De nationale tijd in 1909 liep ongeveer 19 minuten voor op de wintertijd, zoals we die nu kennen. Op woensdag 17 maart 1937 rondde men deze tijd af naar plus 20 minuten (Gorinchemse of Loenense tijd).
Zomertijd
Op 16 mei 1940 ging de Gorinchemse tijd over in de Midden-Europese tijd. Op bevel van de Duitse bezetter werd de klok 1 uur en 40 minuten vooruitgezet (zomertijd). In november 1942 werd de klok weer aangepast naar wintertijd of standaardtijd.
De zomertijd gaat weer in op zondag 30 maart 2025.
(Bron: Jaarkalender.nl)