Ander lichtplan Leefbaarheidsgroep Woezik

08 okt , 11:30 Gemeente
schermafbeelding 2024 10 07 om 172547
Foto: Google Maps
Haal niet 20 procent van de lichtmasten weg, maar maximaal 8 procent en vervang zo min mogelijk masten door hogere masten. Dat zijn 2 voorstellen die Leefbaarheidsgroep Woezik doet aan de gemeente Wijchen. Aanleiding zijn de plannen in het kader van het nieuwe beleidsplan openbare verlichting.
In het plan van de leefbaarheidsgroep blijft het beleidsplan overeind, is er minder lichtvervuiling, wordt energie bespaard, is er zorg voor flora en fauna en is er draagvlak onder de bewoners, zo geeft de leefbaarheidsgroep aan.

Ervaringsstraat

Binnenkort worden vier straten in Wijchen ingericht als ‘ervaringsstraat’. Inwoners kunnen daar – ongeveer vanaf begin oktober – ervaren hoe de straten straks worden verlicht en hoe dat aanvoelt. Het gaat om de Woeziksestraat, Heuvelstraat en de 22e en 32e straat in Saltshof.
De ‘ervaringsstraat’ is een uitvloeisel van de evaluatie van de proef ‘Licht waar nodig, donker waar mogelijk’. Die riep veel reacties op. Zo werd er geklaagd dat het te donker is, dat er zo een onveilige situatie ontstaat, zowel sociaal als wat betreft verkeersveiligheid.

Geen draagvlak

Ook de Leefbaarheidsgroep Woezik was kritisch. Er is zelf ook een enquête gehouden en de reacties waren overwegend negatief.
Toch geeft het beleidsplan van de gemeente volgens de leefbaarheidsgroep veel ruimte om er gezamenlijk uit te komen. “Neem de bewoners serieus. Er zijn veel parallellen. Het lichtplan van de gemeente is nu te extreem. Nu is er geen draagvlak voor”, aldus de leefbaarheidsgroep.

Goedkoper

Het alternatieve voorstel van de Leefbaarheidsgroep is ook veel goedkoper, zo rekent de groep voor. De gemeente wil alle nieuwe armaturen (ruim 7000) uitrusten met TMS. Dit staat voor een telemanagementsysteem. Dit zorgt ervoor dat de verlichting op afstand te bedienen is, de verlichting gedimd kan worden, een melding gekregen wordt wanneer een lamp niet brandt en waarmee te zien is of het een storing boven de grond of onder de grond is. De leefbaarheidsgroep stelt voor dit systeem op kleine schaal toe te passen (“dat bespaart kosten en veel klachten”).

Hogere masten

Ook het vervangen van masten door hogere exemplaren (550 euro per mast) hoeft niet volgens de groep. De gemeente gaat uit van een afstand tussen de masten tot circa 60 meter in een woonwijk en circa 70 meter op de ontsluitingswegen. De leefbaarheidsgroep pleit voor respectievelijk 35 à 40 meter in de woonwijk en rond de 50 meter op de ontsluitingswegen.

VVD

Mede naar aanleiding van het voorstel van de Leefbaarheidsgroep Woezik heeft de Wijchense VVD vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. “De Wijchense VVD wil graag weten in hoeverre dit een goed alternatief is, waarmee tevens donkere plekken worden vermeden”, zegt raadslid Twan Haerkens.
Ook wil de fractie weten of de bewering van het college klopt dat er door ledverlichting 50 tot 60 procent energie bespaard kan worden. “En klopt het dat er door middel van dimmen een extra 10 tot 20 procent energie bespaard kan worden”, aldus Haerkens.