In Wijchen is ongeveer 5 procent van de bevolking laaggeletterd. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven wordt extra aandacht gevraagd voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Op maandag 9 september is een bijeenkomst over laaggeletterdheid in theaterzaal ’t Mozaïek in Wijchen.
Laaggeletterdheid is niet hetzelfde als analfabetisme. Iemand die laaggeletterd is, kan wel lezen en schrijven, maar kan dit niet goed genoeg om helemaal mee te kunnen doen in de samenleving. Een analfabeet kan niet lezen en schrijven.
In Nederland hebben bijna 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven en bijna 1 op de 5 mensen boven de 12 jaar heeft beperkte digitale vaardigheden. Dat wil zeggen zij hebben moeite met het gebruik van computers en internet.
Uit onderzoek blijkt dat ook in Wijchen veel inwoners moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Het percentage Wijchenaren dat hieronder valt bedraagt 5 procent. In vergelijking met de Nederlandse cijfers valt op dat het aantal Nederlandse werkenden (50+) met gezin groot is (22 procent). Bij migranten (30+) met partner en/of kinderen is dit juist veel minder: 17 om 31 procent.
De gemeente Wijchen vindt het belangrijk om aandacht te geven aan laaggeletterdheid; want wie goed kan lezen, schrijven, rekenen en met een computer kan werken, staat sterker en gezonder in het leven en kan beter meedoen in de samenleving.
Om dit onderwerp bespreekbaar te maken, organiseert de gemeente Wijchen, samen met gemeente Druten voor maandagmiddag 9 september een bijeenkomst in theaterzaal ’t Mozaïek in Wijchen. De bijeenkomst is voor professionals en inwoners die in hun werk of dagelijks leven te maken hebben met laaggeletterdheid.
Tijdens een theatervoorstelling worden verschillende situaties getoond en tips gegegen om laaggeletterdheid te herkennen en mensen te helpen. Ook wordt samen met de Bibliotheek Wijchen, ROC Nijmegen, MeerVoormekaar en Stichting Lezen en Schrijven het Convenant DigiTaalhuis Wijchen getekend. Hiermee worden de samenwerking en doelen vasgelegd.
In Wijchen bestaat sinds 2023 een DigiTaalhuis om de inwoners te voorzien van de nodige middelen, kennis en ondersteuning zodat zij met voldoende basisvaardigheden zo volledig mogelijk deelnemen aan de samenleving. Dit najaar gaat het DigiTaalhuis een kwaliteitsslag maken door de aanstelling van een coördinator. Hiervoor heeft de gemeente in de begroting structureel subsidie opgenomen. De coördinator organiseert, faciliteert, verbindt en ondersteunt de uitvoering van activiteiten binnen het DigiTaalhuis.
De bijeenkomst is van 13.45 tot 16.30 uur. Belangstellenden die erbij willen zijn, kunnen zich aanmelden door een e-mail met naam en (wanneer van toepassing) de naam van de organisatie te sturen aan [email protected].