CDA: is Wijchen dementievriendelijk?

20 dec 2024, 17:03 Gemeente
dependent 441408 1280
Pixabay

Raadslid Karin Hoogteijling van de CDA-fractie wil weten hoe het staat over de voortgang van de dementievriendelijkheid van de gemeente. Dit naar aanleiding van de recente erkenning van de gemeente West Maas en Waal als eerste dementievriendelijke gemeente in de regio.

In november 2021 diende de CDA-fractie een motie in voor de implementatie van ‘vergeet-me-niet-routes’ in Wijchen. Deze motie werd aangenomen (alleen Wijchen Lokaal was tegen) en zou worden opgenomen in de inclusie-agenda van de gemeente.

Speciale tegels

Zo’n route, aangelegd met bijvoorbeeld speciale tegels of afbeeldingen, is bedoeld om mensen met een lichte vorm van dementie de weg naar huis of bijvoorbeeld de winkel te helpen (terug)vinden. Zo’n route er ook voor zorgt dat andere weggebruikers zien dat er mensen zijn die meer tijd nodig hebben in het verkeer.

Het college van B en W werd opgeroepen te onderzoeken hoe een “Vergeet-me-niet route” in Wijchen zou kunnen worden aangelegd en dit mee te nemen in de inclusie-agenda.

CDA-raadslid Karin Hoogteijling. Foto: gemeente Wijchen
CDA-raadslid Karin Hoogteijling. Foto: gemeente Wijchen

Erkenning

Hoogteijling vraagt nu aan het college van burgemeester en wethouders naar de stand van zaken en de concrete stappen die zijn ondernomen om Wijchen dementievriendelijker te maken. Daarnaast informeert zij naar de erkenning van Wijchen als dementievriendelijke gemeente en de voortgang van projecten die gefinancierd worden met de subsidie van ZonMW.

Inclusieve samenleving

ZonMw is een financieringsorganisatie van innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg, Ze beheert circa negentig subsidieprogramma’s.

“Het is belangrijk dat we als gemeente blijven werken aan een inclusieve samenleving waarin ook mensen met dementie zich thuis voelen”, aldus Hoogteijling.

Lokale organisaties

De CDA-fractie benadrukt het belang van samenwerking met lokale organisaties, zorginstellingen en vrijwilligers om de doelstellingen van de inclusie-agenda te bereiken. Ook wordt gevraagd hoe inwoners van Wijchen betrokken worden bij de initiatieven om de gemeente dementievriendelijker te maken.

= ACHTERGROND Dementievriendelijk =

- Een dementievriendelijke gemeente zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Het is de taak van gemeenten om ervoor te zorgen dat dit kan, met de juiste zorg en ondersteuning.
- Omdat Alzheimer Nederland gemeenten die dementievriendelijk zijn erkenning wil geven, is een certificaat ‘Dementievriendelijke gemeente’ ontwikkeld.
- Het certificaat is maximaal 4 jaar geldig en na 2 jaar vindt een tussenevaluatie plaats.
- Om in aanmerking te komen moeten gemeenten scoren op ten minste 4 thema’s uit de Dementiescan op of boven het landelijk gemiddelde. Met de Dementiescan krijgt men snel inzicht in hoe dementievriendelijk de gemeente is en hoe men ervoor kan zorgen dat de gemeente dementievriendelijker wordt.
- De lokale belangenbehartiger van Alzheimer Nederland is degene die de Dementiescan afneemt.
- 11 procent van de gemeenten (38 in totaal) in Nederland heeft het predicaat dementievriendelijk.
- 260 gemeenten (76 procent) in Nederland heeft minimaal 1 dementiescan uitgevoerd.
- 78 gemeenten (23 procent) heeft dit vaker gedaan.
- Wijchen heeft nog geen Dementiescan uitgevoerd.
- In deze regio heeft alleen West Maas en Waal het predikaat.