Een verdeelstation, maar toch ook windmolens

30 okt , 13:00 Gemeente
windmolens pixabay 2181904 1280
Pixabay
Het hoogspanningsverdeelstation van TenneT dat in Wijchen moet komen, telt volgens Gelders gedeputeerde Ans Mol niet mee in de energieopgave van de gemeente. Dat betekent dat Wijchen ook ruimte moet bieden voor 5 windmolens die bovenop de 3 windmolens op Bijsterhuizen komen.
Netbeheerder TenneT wil een nieuw hoogspanningsstation bouwen in de gemeente Wijchen. Daarmee moet het Brabantse elektriciteitsnetwerk, specifiek voor de Brainportregio rond Eindhoven, worden versterkt. Het gaat om een gebied van 26 hectare; dat is ongeveer 35 voetbalvelden. Het zoekgebied voor het nieuwe station van TenneT ligt ten westen van de A50.

Gedeputeerde

In de gemeenteraadsvergadering van 2 juli is afgesproken dat wethouder Bea Schouten in gesprek zal gaan met de Brabantse belanghebbende om te onderzoeken of Wijchen compensatie in windenergie kan krijgen.
In een interview met de Gelderlander liet gedeputeerde Mol weten dat dat niet het geval zal zijn. Ook gaf zij aan haast te willen maken met de tender (inschrijving voor potentiële bouwers).
In een brief van het College van Gedeputeerde Staten aan de gemeente staat volgens wethouder Schouten dat uiterlijk 1 mei 2025 wordt gestart met het uitzetten van de tender voor een windpark en dat binnen 2 maanden nadat de locatie voor het verdeelstation bekend is geworden, een keuze wordt gemaakt voor de locatie van de 5 windmolens.

Teleurgesteld

Voor Kernachtig Wijchen, dat al aangaf te schrikken van de plannen van TenneT, is dit aanleiding om verduidelijking te vragen aan het college van burgemeester en wethouders. “Wij zijn teleurgesteld in de reactie van gedeputeerde Mol”, zegt raadslid Martijn Verharen.
“Om nu al een tender uit te moeten zetten terwijl de windmolens pas na 2030 kunnen worden aangesloten, is onbegrijpelijk en kan risico geven. Over 5 jaar kan de wereld er weer heel anders uitzien en innovatie gaat als een speer: betere technieken en daardoor mogelijk minder overlast, grotere opbrengsten en hogere of lagere kosten.”
Kernachtig Wijchen-raadslid Martijn Verharen. Foto: gemeente Wijchen
Kernachtig Wijchen-raadslid Martijn Verharen. Foto: gemeente Wijchen

Verkeerd signaal

Dat het hoogspanningsverdeelstation niet wordt meegenomen in de Wijchense bijdrage aan de energietransitie geeft een verkeerd signaal af aan de inwoners, zegt Verharen.
“Dit hoogspanningsverdeelstation is noodzakelijk want zonder dit station kunnen de windmolens niet draaien. Het moet daarbij niet alleen gaan om het duurzaam opwekken van energie, maar ook over impactvolle infrastructurele voorzieningen zoals hoogspanningsverdeelstations en hoogspanningsmasten. Zaken die ook veel impact hebben in de leefomgeving van onze inwoners.”