In 2026 aanvang van hoogwaardige fietsroute

08 mei , 9:00 Gemeente
bicycle path 830216 1280
Pixabay

In 2026 wordt begonnen met realisatie van een hoogwaardige fietsroute tussen Alverna en het toekomstige bouwproject Tussen Kasteel en Wijchens Meer. De hoogwaardige fietsroute moet mede zorgen voor een goede bereikbaarheid tussen Alverna en TKWM.

In een onderzoek in 2024 naar een hoogwaardige fietsroute werden 3 routes onderzocht waarbij de voorkeur van de gemeenteraad uitging naar de route Leemweg-Acaciastraat –Lindestraat.

Oosterweg

De 3 wegen van de fietsroute krijgen een uniform straatbeeld zodat de weggebruikers weten welk verkeersgedrag er van hen wordt verwacht. Voor de vormgeving van deze fietsstraat is gekozen voor een eenduidig wegprofiel. Gelijktijdig worden de uitritten (voor zover deze op gemeentegrond liggen) ook uniform uitgevoerd.

De nieuwe fietsstraat krijgt dezelfde uitstraling als de Oosterweg. De Leemweg wordt vergroend en het hele traject wordt duurzaam en toekomstgericht ingericht.

De drie onderzochte varianten voor een hoogwaardige fietsroute. Het werd route 1 (rood). Bron: rapport 'Hoogwaardige fietsroute Alverna'
De drie onderzochte varianten voor een hoogwaardige fietsroute. Het werd route 1 (rood). Bron: rapport 'Hoogwaardige fietsroute Alverna'

Wadi’s

Op de Leemweg (tussen het Sint Jorispad en de Acasiastraat) vervallen de vrijliggende fietspaden. Hierdoor ontstaat er ruimte om te vergroenen en om het oppervlaktewater te bergen in wadi’s.

Bij de Lindenstraat en Acaciastraat is het nieuwe profiel gelijk aan het bestaande profiel. Hierdoor ontstaat er geen extra ruimte voor waterberging of groen. Bij de werkzaamheden worden de Lindenstraat en Acaciastraat wel afgekoppeld van het riool en komt er een infiltratieriool. Hierdoor kan het water vanuit een poreuze buis in de bodem infiltreren.

Het profiel van de Leemweg (tussen het Sint Jorispad en de Graafseweg) verandert niet. Hier worden wel de vrijliggende fietspaden omgevormd tot voetpaden.

Rood of geel asfalt

Het onderzoek naar de andere routes, Valendrieseweg (route 2) en Oosterweg (route 3), liet zien dat er diverse knelpunten in deze routes zitten. Deze worden ook aangepakt.

Om de verkeersveiligheid te bevorderen krijgen de kruispunten Valendrieseweg–Sint Jorispad en Meester van Coothlaan-Oosterweg een afwijkende kleur (rode of gele) asfaltverharding; dit verhoogt de attentiewaarde voor de weggebruikers.

De nieuwe fietsstraat krijgt dezelfde uitstraling als de Oosterweg. Foto: Google Maps 
De nieuwe fietsstraat krijgt dezelfde uitstraling als de Oosterweg. Foto: Google Maps 

Bij de fietsoversteek over de Oosterweg, nabij het Maaswaal college, wordt de belijning aangepast met blokmarkering, haaientanden en pijlen op het wegdek.

Krediet

Voor de aanbesteding en aanleg zijn de totale kosten geschat op 2.257.500 euro. Om in 2026 met de werkzaamheden te kunnen beginnen, zal de gemeenteraad gevraagd worden om in de perspectiefnota 2025 het krediet beschikbaar te stellen. Dat betekent dat de raad dan ook besluit over doorgang van het project.