Dit jaar is een nieuw soort nachtvlinder voor Nederland beschreven aan de hand van een foto uit 2017 uit Balgoij. Het is de Noctua interposita, die nog geen officiële Nederlandse naam heeft. Het is een vlinder die vooral in Zuid- en Oost-Europa wijd verbreid is.
Dat staat te lezen op de site van Nature Today. In Nederland komen 7 ‘huismoederachtigen’ voor: nachtvlinders uit de uilenfamilie met felgele achtervleugels. Er is met de Noctua interposita een soort bijgekomen.
Op 12 juni 2017 kreeg Peter Buijs (nu 85) in Balgoij een vlinder op het vanglaken (daarmee worden de beestjes die na zonsondergang rondvliegen gespot) die onmiskenbaar tot de huismoeders/volgelingen behoorde, maar toch heel anders was dan de bekende soorten.
De vlinder deed hem sterk denken aan Noctua interposita, maar die was nog niet bekend uit Nederland. Via zijn neef Jean-Pierre Guiran kwam de foto uiteindelijk terecht bij vlinderdeskundige Maurice Franssen en na raadpleging van de literatuur en een Hongaarse expert kon bevestigd worden dat dit het eerste exemplaar voor Nederland was van deze vlinder. Buijs en Franssen stellen voor om deze soort de 'nabuur-volgeling' te noemen.
Buijs kijkt al vanaf 2009 naar nachtvlinders in zijn oude pastorietuin (aangelegd in 1835) in Balgoij. De vlinders worden gelokt met een lamp voor een laken en op smeer (een mengsel van stroop, suiker en alcoholhoudende drank). ’s Ochtends worden de vlinders op een stuk ruitjespapier gezet en gefotografeerd.
Er is inmiddels nog een tweede exemplaar gezien door Josephine Beijer in Scheveningen op 9 september 2023.