Gemeente Wijchen start een gerichte aanpak om ondermijnende criminaliteit op bedrijventerrein Wijchen-Oost te voorkomen. Het bedrijventerrein kent bijna 120 lokale en internationale bedrijven.
Uit analyses blijkt dat er van meerdere locaties op het bedrijventerrein weinig informatie beschikbaar is. Bijvoorbeeld over wie er actief is of wat er gebeurt. Het is onduidelijk of het gebruik van panden of terreinen overeenkomt met het bestemmingsplan, volgens de gemeente. Dit verhoogt het risico op ondermijnende criminaliteit en onveiligheid.
Op basis van analyses en signalen heeft de gemeente op maandag 30 juni controles uitgevoerd op meerdere locaties. De controles zijn uitgevoerd door het ondermijningsteam Tweestromenland, een samenwerkingsverband tussen onder andere gemeenten, omgevingsdiensten, brandweer en de politie.
Burgemeester Renske Helmer-Englebert: “Door analyses, meldingen en controles krijgen we meer zicht op wat er allemaal gebeurt op bedrijventerrein Wijchen-Oost. Gelukkig gaat er veel goed, en dat willen we natuurlijk zo houden. Zaken die niet kloppen, pakken we gericht aan. We willen laten zien dat ondermijning geen plek heeft in onze gemeente.”
Uit de controles bleek dat het gebruik van panden niet altijd overeenkomt met de regels uit het omgevingsplan. Zo is er op sommige plekken sprake van illegale bewoning. Ook zijn er overtredingen op het gebied van milieu en brandveiligheid geconstateerd.
De gemeente kijkt samen met haar partners naar vervolgstappen, aan de hand van de resultaten van de controles. Mogelijk vinden er nog controles plaats op andere delen van het bedrijventerrein.
Criminelen maken regelmatig gebruik van leegstaande panden om er bijvoorbeeld een drugslab of gevaarlijke spullen onder te brengen. Of zij mengen zich in een bedrijf waardoor ondernemers in de problemen komen.
Signalen die kunnen duiden op criminele activiteiten zijn onder meer activiteiten op ongebruikelijke tijdstippen, bijvoorbeeld bij een leegstaand pand, onbekende personen of voertuigen, zoals bestelwagens, dure auto's of buitenlandse kentekens, een chemische lucht of hennepgeur, afgeschermde ramen of deuren, een bedrijf zonder uithangbord, logo, website, personeel of klanten en illegale bewoning.
De politie kan op het spoor komen van ondermijnende criminaliteit door onder meer (anonieme) meldingen via telefoonnummer 0800-7000 of via de site www.meldmisdaadanoniem.nl.
In 2022 stond Wijchen op de ranglijst van meest ondermijningsgevoelige gemeenten op plek 252 van de 352 gemeenten. Dat bleek uit onderzoek van RTL Nieuws naar zogeheten ondermijnende criminaliteit. Samen met criminologen en experts op het gebied van ondermijning werden 20 indicatoren gekozen die iets zeggen over het risico op ondermijning, zoals leegstand of schulden. Wijchen speelde daarin in 2022 nauwelijks een rol.