Levert de voormalige stortplaats in Alverna gevaar op voor de omwonenden? Is de deklaag van de berg nog wel in orde? GroenLinks Wijchen wil van het college van burgemeester en wethouders weten hoe het staat met het beheer van de voormalige stortplaatsen in de gemeente.
In het verleden werd het afval vaak verzameld en op een hoop gegooid. Hierdoor ontstond een berg van afval (vuilnisbelt). In Alverna heeft de stortplaats in Alverna bestaan tot 1987. Daarna is het getransformeerd in de Wijchense Berg, een kunstmatige sneeuwberg waar men ski- en snowboardlessen kan volgen.
Omwonenden maken zich nog echter nog steeds zorgen over het aard van het gestorte afval, de kwaliteit van de bodem en het grondwater door mogelijke vervuiling. Uit een onderzoek dat de gemeente in 2011 liet uitvoeren bleek de voormalige vuilstort op plek 2 te staan van 31 locaties in Wijchen waar een grondwatervervuiling een risico vormt.
In 2023 wilde natuurvereniging Natuur Wijchen, na benaderd te zijn door inwoners van Alverna, dat de gemeente een onderzoek zou houden naar de voormalige vuilstort.
In april van dit jaar stelde GroenLinks vragen aan het college over welke maatregelen de gemeente gaat treffen om verdere aantasting van het Alvernese bos, de Wijchense Berg en het leefgebied van dieren en planten te voorkomen.
Nu wil GroenLinks weten hoeveel voormalige stortplaatsen de gemeente telt en of de deklagen voldoen aan de meest recente regels voor afdichting.
“Sommige bewoners pompen grondwater op voor gebruik in hun tuinen en voor hun dieren” zegt fractievoorzitter Henry Tiemessen. “Na de sluiting van de stortplaats in Alverna werden op verschillende plekken buizen geplaatst voor grondwatermonstering, maar een aantal van deze buizen is inmiddels niet meer bruikbaar, waardoor het lastig is geworden de waterkwaliteit te monitoren.”
Inwoners van Alverna maken zich volgens Tiemessen daarnaast zorgen over de deklaag van de berg, die door erosie steeds verder achteruitgaat. “Dit komt door het kappen van bomen en het gebruik van de berg als crossterrein.”
Per 1 januari 2024 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de voormalige stortplaatsen binnen hun gemeentegrenzen. “In de beantwoording van vragen vanuit de gemeenteraad van mei heeft de wethouder onlangs een onderzoek aangekondigd. Dit onderzoek zal zich richten op het beheer, de kwaliteit van de deklaag en het gebruik van de berg.”
GroenLinks wil weten wanneer en door wie dit onderzoek wordt uitgevoerd en wanneer de uitkomsten zijn te verwachten. Ook vraagt de fractie zich af of de gemeente periodiek onderzoek naar de grondwaterkwaliteit op en rond de voormalige stortplaats Alverna doet en of dit ook bij andere voormalige stortplaatsen in de gemeente wordt gedaan.
(Bron: Informatieblad Beheer en gebruik van voormalige stortplaatsen onder de Omgevingswet, versie: oktober 2021).