Er moet dringend door de gemeente een bomenbeheerplan worden gemaakt. Dat vindt Kernachtig Wijchen; de fractie zegt regelmatig klachten over bomen van inwoners te krijgen. “We hebben het dan over losse takken, overlast van vallende bladeren, vruchten en bloesem, hars en honingdauw”, zegt raadslid Martijn Verharen.
Een ook steeds groter en terugkomend probleem is door worteldruk losliggende bestrating en stoeptegels. Deze kunnen valpartijen op trottoirs en fietspaden veroorzaken.
In de Programmarekening 2024 staat dat er nog geen start is gemaakt met een bomenbeheerplan terwijl dit volgens Kernachtig Wijchen wel dringend nodig is.
Bomen zijn belangrijk voor onder meer het opnemen van CO2 en het uit de lucht halen van vervuilende stoffen zoals fijnstof, zegt Verharen. Door bomen kan de temperatuur in woonwijken aanzienlijk dalen tijdens de hete zomerdagen. De kans op wateroverlast vermindert ook doordat bomen het water opvangen en vasthouden.
“De klimaatverandering heeft veel invloed op het weer en we hebben steeds meer te maken met lange perioden van hele hoge temperaturen, windstoten en stormen en extreme neerslag. Deze weersomstandigheden hebben veel invloed op onze bomen en kunnen veel overlast geven en zorgen voor onveilige situaties”, zegt Verharen.
Hij noemt onder meer blad- en bloesemafval, vallende takken en, incidenteel, omgewaaide bomen. “Goed onderhoud van bomen zorgt voor veiligheid en minder overlast. De keuze voor het soort bomen in de woonwijk is erg belangrijk en er moet rekening gehouden worden met de mogelijke overlast die een boomsoort kan geven.”
Er zijn in Wijchen veel bomen die ruim 30 jaar oud zijn. Een goed bomenbeheerplan is volgens Verharen noodzakelijk om beter inzicht te hebben in de bestaande situatie, om juiste maatregelen te kunnen nemen.
Kernachtig Wijchen heeft daarom vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Onder meer over de keuze van boomsoorten bij de inrichting van nieuwsbouwwijken.